Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржан промотивни догађај Хоризон 2020 Оутреацх евент

Одржан промотивни догађај Хоризон 2020 Оутреацх евент
Датум објаве: 13.12.2019 13:45 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


У Подгорици је јуче, 12. децембра 2019. године, одржан промотивни догађај Хоризон 2020 Оутреацх евент, чије је тежиште било на правилима и процедурама Х2020 Програма, посебно у дијелу финансијског и административног вођења пројеката и извјештавања.

Догађај, на којем је узело учешћа око 90 представника институција из различитих сектора, организовала је Европска комисија, у оквиру свог програма подршке државама чланицама и придруженим земљама, заједно са Министарством науке.

Министарство науке Министарство науке
Представници Европске комисије, Цармен Мадригал Јименез, Марцос Царвалхо Сузуки и Фаидра Диона упознали су учеснике са финансијским одредбама општег модела Уговора о гранту (Генерал Модел Грант Агреемент), обрачуном зарада и трошковима лица ангажованих на пројектима, управљањем трошковима за путовања, опрему, трошковима подуговарања и индиректним трошковима. На основу резултата ревизије укупно 871 Х2020 пројекта од стране Европске комисије, предавачи су учесницима указали на најчешће грешке и спречавање истих у управљању трошковима.

У послијеподневном дијелу програма било је ријечи о кључним концептима и правном основу дисеминације и коришћења резултата пројеката, укључујући информације о интерактивној платформи за извјештавање о Х2020 (Хоризон Дасхбоард).

Национална координаторка за Хоризонт 2020 у Министарству науке, Бранка Жижић представила је учешће Црне Горе у овом програму, као и могућности Конкурса Министарства науке за подстицање учешћа у програмима Хорозонт 2020 и ЦОСТ, отвореног до 31. јануара 2020. године.

Презентације можете преузети овдје:Сажетке Радних програма за 2020.годину за различите области Хоризонт 2020 програма можете преузети овдје:Министарство науке