Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Изабран Национални координатор Европског друштвеног истраживања – 10. рунда

Изабран Национални координатор Европског друштвеног истраживања – 10. рунда
Датум објаве: 02.03.2020 14:53 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Савјет за научноистраживачку дјелатност је на сједници одржаној 26. фебруара 2020, између три кадидата пријављена на Јавни позив за националног координатора за десету рунду Европског друштвеног истраживања, изабрао проф. др Оливеру Комар, ванредну професорицу Факултета политичких наука Универзитета Црне Горе.

Црна Гора ће наставити учешће у највећем европском истраживању из области друштвених наука и у актуелној, 10. рунди, у својству земље госта.

Европско друштвено истраживање је једно од највећих и методолошки најквалитетнијих компаративних истраживања на свијету у области друштвених наука. Фокусира се на прикупљање података на нивоу земаља учесница, који се касније користе за компаративно мјерење и праћење тенденција и промјена у друштву. ЕСС је у исто вријеме једна од паневропских инфраструктура, настала из потребе за академским, ригорозним и на високим методолошким стандардима заснованим упоредним међунационалним подацима. Истраживања се у европским земаљама спроводе од 2001. године, а ЕСС-у је 2013. године додијељен статус Европског конзорцијума истраживачких инфраструктура (ЕРИЦ). До сада је окончано девет рунди истраживања, у којима је учествовало преко 30 земаља.

Европско друштвено истраживање се дугорочно фокусира на константна питања друштвеног живота у једној земљи, каква су: демократија и учешће грађана; породица, рад и благостање; ставови према миграцијама; друштвене неједнакости (и у здрављу); ставови према држави благостања; ставови према климатским и енергетским промјенама („стални модули“), а свака рунда истраживања се усредсређује на специфичне циљеве („ротирајући модули“). У 10. рунди, то ће бити дигитални друштвени контакти на послу и у породичном животу.

Црна Гора је по први пут у овом истраживању учествовала у претходној, 9. рунди, а подаци који су прикупљени биће објављени у мају 2020. године, када ће истраживачкој и широј друштвеној заједници постати допступни компаративни подаци за Црну Гору, као и за остале учеснице ЕСС. хттпс://www.еуропеансоциалсурвеy.орг/дата/

Одлуку Савјета за научноистраживачку дјелатност можете преузети ОВДЈЕ