Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

С3 Агри-Фоод платформа: Почетне активности укључивања у пројекте

С3 Агри-Фоод платформа: Почетне активности укључивања у пројекте
Датум објаве: 04.03.2020 13:12 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Компанија „13. јул Плантаже“ је била дио црногорске делегације која је учествовала на конференцији Дигитализација и нове технологије у агро-прехрамбеном сектору (Дигиталисатион анд Неw Тецхнологиес ин Агри-фоод) организоване у оквиру С3 тематске платформе за Агри-фоод, у периоду од 3 - 4. децембра 2019. године у Малаги, Шпанија.

Учешћем на конференцији омогућено је умрежавање истраживачких тимова из Црне Горе са колегама из Европе, што је допринијело јачању међународне научне сарадње и креирању нових истраживачких пројеката.

Имајући у виду активности које се реализују у компанији "13. јул Плантаже", на овој конференцији показано је велико интересовање у циљу успостављања будуће сарадње и примјене нових технолошких рјешења у засадима винове лозе, брескви и маслина, као и у производним подрумима. У том смислу, компанија се већ прикључила конзорцијуму пројекта Платформа за заштиту винове лозе, чији је концепт у првој фази евалуације у оквиру ХОРИЗОНТ 2020 програма. Пројекат има за циљ генерисање новог знања и побољшање метода за рану детекцију, превенцију, контролу штеточина и болести винове лозе, развијајући ИоТ (Интернет оф Тхингс) платформу, која примјењује нове технологије вјештачке интелигенције, симулације и аналитике простора и времена, сензора, роботике и снимања.

Предвиђено је да пројекат траје четири године, који ће пружити размјену знања на различитим нивоима кроз укључење крајњих корисника, као што је компанија „13. Јул Плантаже“ а.д, гдје ће се у виноградима реализовати истраживања и примјене нових технологија. Добијени резултати ће се користити као препорука за њихову даљу примјену, имајући у виду утицај климатских промјена, а са циљем рјешавања изазова у процесу гајења винове лозе.

Путем тематских платформи паметне специјализације, државе и региони удружују снаге и уједињују ресурсе на основу утврђених приоритета. Тематске платформе су значајне за подизање квалитета научноистраживачких и иновационих активности, као и успостављања стратешких партнерстава између домаћих институција и референтних научних установа у региону и Европи.