Manja slova Veća slova RSS
>

Najava: Konferencija na visokom nivou kao podstrek jačanju preduzetničko-inovacionog ekosistema u Crnoj Gori

Najava: Konferencija na visokom nivou kao podstrek jačanju preduzetničko-inovacionog ekosistema u Crnoj Gori
Datum objave: 22.03.2019 08:20 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


U ponedjeljak 25. marta 2019. godine u hotelu “Podgorica”, Ministarstvo nauke organizuje konferenciju pod nazivom „Ka preduzetničko-inovacionom ekosistemu Crne Gore“. Projekat pod istim imenom pokrenut je u junu 2018. godine, u okviru EU programa Horizont 2020 – Podrška razvoju politika, a nakon toga su preduzete intenzivne aktivnosti kako od strane angažovanih eksperata EU tako i od strane projektnog tima u Crnoj Gori. Cilj je da se stvori pozitivan ambijent za rast i razvoj biznisa zasnovanih na znanju, kao i da se preduzetništvo ojača na svim nivoima.

Događaj označava finalizaciju projekta i predstavlja priliku da se predstave njegovi rezultati, ali i da se s akterima iz Crne Gore i inostranstva pokrene diskusija o realizaciji preporuka i uspostavljanju efikasnog preduzetničko-inovacionog ekosistema u našoj zemlji. Vlada Crne Gore je, na predlog Ministarstva nauke, već usvojila plan kojim ove prepruke treba sprovesti u djelo. Riječ je o Programu za podsticanje inovativnih startapova, usvojenom u decembru prošle godine. Program je izrađen u saradnji sa brojnim učesnicima Partnerstva za kreiranje inovacionog ekosistema, u kojem je otvoren dijalog sa predstavnicima biznisa, akademskog sektora, države i građana.

Vodeći se smjernicama koje je dobila u okviru instrumenta Podrška razvoju politika (PSF), Crna Gora bi određenim izmjenama u zakonodavstvu, finansijskim instrumentima i organizaciji sektora istraživanja i inovacija, dovela do promjena koje mogu kreirati novi, dinamičan ekonomski i društveni tok, zasnovan na znanju i inovacijama. Crna Gora treba da uči od najuspješnijih zemalja, slijedeći njihov primjer i postajući brza i proaktivna u uvođenju mehanizama koji će prvo usporiti odliv talenata u domenu inovacija i preduzetništva, a potom ga i preokrenuti. Kao mala zemlja koja ima potencijal za brzu promjenu okvirnih uslova, Crna Gora je sada u poziciji da napravi prekretnicu u svojoj ekonomiji, bazirajući je na znanju, inovacijama i internacionalizaciji.

U okviru konferencije održaće se tri panela u kojima će svoje izlaganje iznijeti eminentni stručnjaci u okviru sljedećih tema:

Panel 1: “Preduzetničko-inovacioni ekosistem – rezultati projekta”,
Panel 2: “Izgradnja kapaciteta za efikasan startap ekosistem”
Panel 3: “Omogućimo rast inovacija”.

Na konferenciji će učestvovati govornici na najvišem nivou: predsjednik Vlade Crne Gore, g. Duško Marković, zamjenica generalnog direktora za istraživanja i inovacije Evropske komisije, gđa Signe Ratso, ministarka nauke, gđa Sanja Damjanović, ministarka ekonomije, gđa Dragica Sekulić, eksperti EU angažovani na projektu, kao i drugi istaknuti gosti iz različitih sektora. Događaj će napraviti prostor za otvorenu diskusiju o predmetnoj temi s najaktivnijim članovima inovativne zajednice Crne Gore i pomoći u boljoj implementaciji Programa podsticanja inovativnih startapova. Poseban gost i govornik je emeritus profesor Nebojša Nakićenović, iz Beča.

Ovdje možete preuzeti: