Manja slova Veća slova RSS
>

Radionice Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju održane u Crnoj Gori – inspiracija za učenice

Radionice Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju održane u Crnoj Gori – inspiracija za učenice
Datum objave: 09.05.2019 09:23 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


U martu i aprilu 2019. godine, Crna Gora je u Podgorici i na Cetinju bila domaćin četiri radionice koje je finansirao Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), a koje su za cilj imale da inspirišu učenice da razmotre karijere u preduzetništvu, inovacijama i tehnologiji.

Skoro 100 mladih učenica iz OŠ „Vladimir Nazor“, Cetinjske gimnazije i OŠ „Sutjeska“ imalo je priliku da uzme učešća u jednodnevnim obukama, u okviru kojih su interaktivne aktivnosti kombinovane s izlaganjima uspješnih žena, koja podstiču na razmišljanje. Lokalni partneri u organizaciji radionica bili su Institut za preduzetništvo i Zavod za školstvo.

Radionice su bile dobro primljene, kao što to pokazuju i komentari: „Srećna sam što u Crnoj Gori imamo radionice koje ohrabruju djevojke da postanu preduzetnice“ i „Sada nakon radionice bolje razumijem liderstvo i preduzetništvo. Dobila sam motivaciju da postanem preduzetnica“. Na kraju radionice učesnice su dobile “e-Sertifikat” i postale članice EIT-ove društvene mreže, koja uključuje vršnjake iz drugih zemalja, kao i uzore i mentore.

Među uspješnim ženama iz Crne Gore bile su i direktorka marketinga i prodaje crnogorske kompanije za razvoj internet softvera, ekonomistkinja i tržišni ekspert, suosnivač ekološke NVO čiji se proizvodi izrađuju od recikliranih materijala, kao i predstavnica ministarstva odgovorna za aktivnosti vezane za e-upravu i sajber bezbjednost.

Pomenute radionice bile su dio prve runde radionica „Inspirativno liderstvo i preduzetništvo“ koje su održane u školama u Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, Turskoj i Sjevernoj Makedoniji uz učešće više od 500 učenica. Radionice su doprinijele implementaciji “Aktivnosti 8 – Treninzi za razvoj digitalnih i preduzetničkih vještina kod djevojaka” Akcionog plana za digitalno obrazovanje Evropske komisije. Sljedeća runda radionica s fokusom na preduzetničkim i digitalnim vještinama organizovaće se u narednom periodu u Bugarskoj, Grčkoj, Litvaniji, Rumuniji i Srbiji.


Evropski institut za inovacije i tehnologiju je organ Evropske Unije.