Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

О Стратегији паметне специјализације

Паметна специјализација је концепт који је Европска унија усвојила како би обезбиједила регионални развој базиран на иновацијама и синергији различитости. Кључне одлике паметне специјализације су: стимулисање иновација кроз предузетништво, модернизацију и адаптирање; храброст у усвајању иновативних рјешења за јавну управу; стратешка технолошка диверзификација у областима релативних снага и потенцијала; повећање диверзификације кроз промовисање нових веза, синергије и спилл-овер ефекта (према Пхилип МцЦанн (2012)).

Стратегија паметне специјализације (С3) је документ за чију је израду задужено Министарство науке, у блиској сарадњи са Министарством економије.

С3 је водећи принцип који окупља пословну заједницу, научно-истраживачке и јавне институције као и грађане, с примарним циљем развоја и коришћења иновација за подстицање економског раста и конкурентности, кроз примјену постојеће базе знања и компетенција у циљу коришћења тржишних потенцијала и рјешавања друштвених изазова.

Према “Водичу за истраживачке и иновационе стратегије за паметну специјализацију” (Гуиде то Ресеарцх анд Инноватион Стратегиес фор Смарт Специалисатионс), документу Европске комисије, препоручује се да се ова стратегија креира кроз спровођење сљедећих шест корака:

1.             Анализа националног/регионалног контекста и потенцијала за иновације;

2.             Успостављање процеса и управљачке структуре;

3.             Креирање заједничке визије о будућности државе/региона;

4.             Избор ограниченог броја приоритета;

5.             Успостављање одговарајућег микса политика, мапе пута и акционог плана; и

6.             Интеграција механизама мониторинга и евалуације.

Удружени истраживачки центар, Генерални директорат Европске комисије, подржава развој С3 у нашој држави од маја 2017. године. Црна Гора је укључена и у рад С3 платформе, која пружа информације, научне и професионалне савјете доносиоцима одлука за успостављање и реализацију њихових стратегија за паметну специјализацију.

Главни циљ С3 је да се повећа конкурентност црногорске економије, концентришући ресурсе знања и повезујући их с ограниченим бројем приоритета. С3 ће омогућити и развој нових секторских области или индустрија инвестирањем у истраживање и иновације у областима које садрже стратешки потенцијал у нашој држави.

Најбитнији показатељи који указују на снаге и потенцијале Црне Горе за истраживање, технолошки развој и иновације, дефинисани су на основу припремних анализа за израду С3 (квантитативна и квалитативна анализа). Процес предузетничког откривања (енг. Ентрепренеуриал Дисцоверy Процесс, ЕДП) подразумијева интерактивни процес у којем пословни сектор у сарадњи с осталим чиниоцима (научноистраживачким и јавним сектором, међународним стручњацима) открива информације о будућем смјеру развоја и кроз заједничку комуникацију долази до спознаја о новим активностима, док влада оцјењује резултате предузетничког откривања и процјењује способност пословног сектора за остваривање потенцијала и развој нових ниша и индустрија у настајању. Овај процес откривања треба бити укључен у шире стратешке циљеве те мора утврдити механизме управљања и критеријуме за утврђивање приоритета развоја Црне Горе.

Идентификацијом кључних приоритета у С3 омогућиће се концентрација истраживачких капацитета и инфраструктуре. То ће користити и јавном и приватном сектору, који ће на тај начин окупити критичну масу истраживача који ће заједнички радити на стратешким темама истраживања и развоја с циљем постизања истраживачке изврсности, као и њихове комерцијализације.


Стратегија ће Црној Гори помоћи подстицање јавних и приватних инвестиција у истраживање, технолошки развој и иновације.