Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

ЦРНА ГОРА први пут започела Процес предузетничког откривања

(Ентрепренеуриал Дисцоверy Процесс)


Министарство наукеПаметна специјализација је иновативан приступ чији је циљ да оснажи раст и отварање радних мјеста у Европи, омогућавајући сваком региону да идентификује и развије своје компетитивне предности.

Кроз партнерство и приступ од дна ка врху, паметна специјализација окупља локалне власти, академску заједницу, пословну сферу и цивилно друштво у напорима ка имплементацији стратегија дугорочног раста уз подршку фондова Европске уније.


Министарство науке

ПАМЕТНО
Идентификује снаге и компаративне предности региона

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО
Даје приоритет инвестицијама у истраживање и иновације у конкурентној области

СТРАТЕШКО
Дефинише заједничку визију за регионалне иновације

Европска комисија пружа савјете регионалним и националним властима о томе како да развију и спроведу своје стратегије паметне специјализације, посредством механизма под називом «Платформа паметне специјализације». Ова платформа омогућава узајамно учење, прикупљање података, анализе и могуц́ности умрежавања за око 170 региона Европске уније и 18 националних влада.

Такође су креиране тематске платформе паметне специјализације. Региони удружују снаге и уједињују ресурсе на основу одговарајуц́их приоритета паметне специјализације у секторима с високом додатом вриједношћу. На примјер, партнерства су развијена у области 3Д штампања, медицинске технологије, паметних мрежа, соларне енергије, одрживих зграда, високотехнолошке пољопривредне производње…


‣ Израђено је више од 120 стратегија паметне специјализације
‣ У оквиру европских структурних и инвестиционих фондова и националних / регионалних шема финансирања за подршку овим стратегијама доступно је више од 67 милијарди еура.
‣ Очекивана достигнућа до 2020. године: пласман 15.000 нових производа на тржиште, отварање 140.000 нових старт-ап предузећа и 350.000 нових радних мјеста.


       


Велико нам је задовољство да вас обавијестимо да је на јучерашњој, 126. Сједници Владе, усвојена Стратегија паметне специјализације Црне Горе (2019-2024), након двије и по године исцрпног рада на њој.


Стратегију паметне специјализације Црне Горе (2019-2024) можете преузети ОВДЈЕ


Документ ,,Квантитативна и Квалитативна анализа - Мапирање економског, иновативног и научног потенцијала у Црној Гори (С.ме)" у ПДФ формату можете преузети ОВДЈЕ
Министарство науке