Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МНА


  Генерални директор Директората за научноистраживачку дјелатност - др Дарко Петрушић

Директор пројекта 'Иновације, Наука И Високо Образовање' (ХЕРИЦ)

Представник Црне Горе у Комитету Високих Преставника ЦОСТ програма


Дарко Петрушић је рођен и одрастао у Никшићу.

Докторирао је на Факултету техничких наука у Новом Саду, на електротехници и рачунарству. Дарко је докторирао на тези ‘’Семантичко моделовање и онтолошка интеграција електронских сервиса Отворене владе’’.

Магистрирао је информациони инжењеринг у Лондону са похвалом, а магистарски рад био је из области вјештачке интелигенције. Дипломирао је на Електротехничком факултету у Београду, смјер техничка физика, на теми из области ласерске технологије. ИБМ-ов Акредитовани је архитекта у информационој технологији, са богатим искуством у управљању пројектима. Завршио је и Харвард Кенеди Школу – Лидерски програм.

Основну и средњу школу завршио је са дипломом Луча. Својевремено је освојио златну медаљу на савезном такмичењу из хемије, у бившој Југославији, једном је био други у Црној Гори и два пута је био првак града Никшића.

Ожењен је и отац двоје дјеце.

До септембра 2009. године радио је у Влади Британске Колумбије, покрајине у Канади, у тиму државног Секретара за ИТ, као старији архитекта за информационе технологије. Четири године је радио у ИБМ-у као акредитовани архитекта за информационе технологије, а 2006. године добио је награду за иновативну идеју (ИБМ-ова конференција у Ванкуверу).

Од 1998. до 2003. године успјешно је водио своје савјетничко предузеће и пружао услуге провинцијској влади (Б.Ц., Канада), телекомуникационим и ИТ компанијама. Има богато искуство у сљедећим индустријским секторима: финансије, здравство, транспорт, туризам, спорт, грађевинарство, маркетинг и владине организације.

Од 1995 до1997 године радио је Лондону у финансијској софтверској кући МТи, као аналитичар и программер.

По повратку у Црну Гору 2009. године, радио је у државној управи и био активно укључен у пројекте електронске владе и портала електонске управе, при чему је водио пројекат Научна мрежаи. Учествовао је у и у пројектима Централни туристички регистар, Еко-нит, Отворени дани науке и др.

Активно се бавио спортом дуги низ година, првенствено кошарком и борилачким вјештинама. Четири године је играо и водио кошаркашки тим у регионалној лиги (Викторија, Канада), а затим је једну годину радио као тренер кадета и довео кадетски тим до финала плеј-офа. Има браон бојас из Аикидоа у класи мајстора Љуба Врачаревића. Са својим кошаркашким тимом Јавна управа освојио је треће мјесто у црногорској бизнис лиги (2017.година).

Излагао на конференцијама у Будви, Копаонику, Викторији (Канада), Ванкуверу (Канада) и Сан Франциску (САД). Током своје каријере бавио се истраживањем из области међународних односа и дипломатије, са посебним освртом на Евроазију и Америку (завршио је два дипломатска семинара).