Manja slova Veća slova RSS
>

Najava: Ministarski sastanak Upravljačke platforme za istraživanje i inovacije za zemlje Zapadnog Balkana

Najava: Ministarski sastanak Upravljačke platforme za istraživanje i inovacije za zemlje Zapadnog Balkana
Datum objave: 26.09.2017 10:21 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka nauke dr Sanja Damjanović učestvovaće na Ministarskom sastanku Upravljačke platforme za istraživanje i inovacije za zemlje Zapadnog Balkana, koji se u periodu od 27-29. septembra 2017. godine, održava u Beogradu.

Upravljačka platforma za istraživanje i inovacije za zemlje Zapadnog Balkana je strateško tijelo EU i zemalja regiona za pitanja nauke, tehnologije i inovacija, koje služi za razmjenu infomacija, dogovor o zajedničkim inicijativama a takođe je i forum o potrebama, sugestijama i predlozima koje region Zapadnog Balkana upućuje Evropskoj komisiji i zemljama članicama EU, i obratno.

Crna Gora je do sada četiri puta kopredsjedavala ovom Platformom, i to: u novembru 2010. i junu 2013. godine, kada je bila domaćin sastanaka, junu 2008. godine u Sloveniji, i junu 2015. godine u Mađarskoj. Imajući u vidu da se ovogodišnji sastanak Upravljačke Platforme organizuje prvi put na ministarskom nivou od njenog uspostavljanja, Crna Gora je u junu bila domaćin pripremnog sastanka za Upravljačku platformu za istraživanje i inovacije.

Crnogorska delegacija predstaviće napredak u oblasti istraživanja i inovacija za period jun 2016. godine – jun 2017. godine. Takođe, ministarka Damjanović imaće posebno izlaganje u okviru sesije: Razvoj regionalnih centara izvrsnosti i infrastrukture – unapređenje saradnje između nauke i privrede, tokom koje će učesnike sastanka upoznati sa Inicijativom za osnivanje međunarodnog naučnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope.