Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

НАЈАВА: Званично затварање и представљање резултата ХЕРИЦ пројекта у петак у Подгорици

НАЈАВА: Званично затварање и представљање резултата ХЕРИЦ пројекта у петак у Подгорици
Датум објаве: 19.06.2019 14:52 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


У петак 21. јуна 2019. године ХЕРИЦ пројектни тим ће свечано представити резултате рада пројекта који је трајао од 2012-2019. године. Свечаност ће бити одржана у хотелу Хилтон, сала Принцеза Јелена, са почетком у 12.00 часова.

Током свечаности биће приказан кратак филм са резултатима оствареним у оквиру пројекта, а присутнима ће се обратити министар просвјете, др Дамир Шеховић, министарка науке, др Сања Дамјановић, као и шеф канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору, Емануел Салинас.

Подсјећамо, да су ХЕРИЦ пројекат партнерски реализовали Министарство просвјете и Министарство науке, у периоду од 2012. до 2019. године, из кредитних средстава обезбијеђених од стране Свјетске банке. Укупна вриједност пројекта је 12 милиона ЕУР.

Циљ ХЕРИЦ пројекта је јачање квалитета и релевантности високог образовања и истраживања у Црној Гори кроз реформу финансирања високог образовања и система осигурања квалитета и јачање капацитета истраживања и развоја.

Главне активности ХЕРИЦ пројекта укључују: реформе финансирања високог образовања; унапређење обезбјеђења квалита и релевантности у високом образовању; имплементирање програма додјеле грантова установама високог образовања на конкурентској основи, у циљу подстицања учешћа у реформама и подршке изградњи капацитета; побољшање подршке мобилности студената и наставног особља; те промовисање програма стипендија за студенте постдипломских студија. 

У области истраживања, кроз ХЕРИЦ пројекат омогућено је успостављање првог центра изврсности у Црној Гори и финансирање колаборативних истраживачких грантова на конкурентској основи, усмјерених на јачање изузетних истраживачких тимова, примјену истраживања у привреди и интернационализацију.

Министарство науке