Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

НАЈАВА: Почиње XИИ Истраживачка станица „Ловћен“

НАЈАВА: Почиње XИИ Истраживачка станица „Ловћен“
Датум објаве: 07.08.2019 21:27 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке  Министарство науке

У организацији Фондације за промовисање науке ПРОНА, на Ивановим Коритима 6. 8. 2019, почела је XИИ Истраживачка станица “Ловћен”, која се састоји из два дијела - истраживачког кампа Планета у твојим рукама (6-9. август) и Љетње школе науке (9-14. август). Централна свечана презентација оба кампа биће одржана у петак 9. августа 2019. на Ивановим Коритима са почетком у 14 часова. Кроз истраживачки камп који се традиционално организује на Ловћену, до сада је прошло 600 младих талената уз учешће преко 300 предавача из земље и свијета, из престижних научних центара попут Харварда, Ломоносова, Кембриџа, Токија, Карслруеа, Стенфорда, Вајсмана, Берклија, Оксфорда.

Истраживачка станица “Ловћен“ унапрјеђује научну писменост популације, оснажује младе да се посвете изучавању фундаменталних наука и доприноси да буду конкурентнији вршњацима у свијету. Најбољи ученици из свих крајева Црне Горе имају прилику да кроз предавања, радионице, експерименталне практикуме, активни самостални рад, квизове, документарне филмове, панел дискусије, излете и различите друштвене активности, упознају изазове савремене науке и технологије и еколошке аспекте данашњице.
У сусједним али и много развијенијим земљама, воде се дебате и кампање с циљем подизања свијести да друштво мора створити услове за останак младих, да своје потенцијале остваре у својој земљи. Камп на Ловћену указује на важност образовања и улагања у младе људе, сугеришући да је за малу земљу као што је Црна Гора, најбржи пут развоја на бази креативности, иновативности и знања и као одрживи еколошки модел. На овогодишњој Љетњој школи науке предавања ће држати 30 истакнутих професора и научника из земље и свијета – Јапана, Њемачке, Пољске, Шведске, Холандије, Хрватске и Србије,

Истраживачку станицу “Ловћен” Фондација ПРОНА организује под покровитељством Министарства просвјете, а подршку пројекту су пружили и Министарство науке, Скупштина Црне Горе, Министарство економије, Министарство одбране, Полиекс и Q-Тек-а.