Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Најава: Потписивање Меморандума о разумијевању са сингапурском компанијом Перлин Нет Цорп

Најава: Потписивање Меморандума о разумијевању са сингапурском компанијом Перлин Нет Цорп
Датум објаве: 30.09.2019 14:56 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарка науке Сања Дамјановић ће сјутра у Будви потписати Меморандум о разумијевању са сингапурском компанијом Перлин Нет Цорп који ће Црној Гори омогућити приступ пилот програмима који се реализују у оквиру Центра за трговину будућности (Центре оф Футуре Траде - ЦоФТ) као и техничку помоћ приликом имплементације истих.

Перлин је један од свјетских лидера у области блоцкцхаин технологије, односно технологије дистрибуираног записа (дистрибутед ледгер тецхнологиес – ДЛТ), која има велики потенцијал за унапређење тренутног начина пословања, а самим тим и глобалне економије. Своју истакнуту позицију у области блоцкцхаин технологије заузео је кроз развој и пласирање више апликација израђених по мјери за различите компаније, које их успјешно примјењују у сектору трговине. У циљу даљег промовисања могућности које ова технологија нуди и покретања иновација у индустрији на глобалном нивоу кроз њену примјену, Перлин је у партнерству са Међународном трговинском комором (Интернатионал Цхамбер оф Цоммерце – ИЦЦ), успоставио Центар за трговину будућности (Центре оф Футуре Траде - ЦоФТ ЦоФТ). ЦоФТ је дигитална платформа за развој пилот програма у области трговине заснованих на блоцкцхаин, односно ДЛТ технологији. Иницијативу је подржала и „Ентреприсе Сингапоре“, сингапурска национална агенција која подстиче развој трговачких активности предузећа. Један од главних циљева ЦоФТ-а односи се на комплетну дигитализацију, тј. настојање да компаније пређу са постојећих система на дигиталне блоцкцхаин платформе како би одговориле изазовима модерног доба.

Сарадња Црне Горе са компанијом Перлин, кроз учешће у пилот програмима који се реализују у оквиру ЦоФТ-а, створиће значајне могућности, динамичан и проактиван приступ новим и иновативним технологијама, кроз развој и примјену напредних ИЦТ рјешења у различитим гранама привреде, а све у циљу јачања националне економије. Учешће у пилот програмима такође представља изванредну прилику за умрежавање црногорских истраживача и научника, као и лакши приступ релевантним подацима неопходним за реализацију будућих истраживања у области ИЦТ.