Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Још једно гостујуће предавање у оквиру пројекта “Мултидисциплинарна дијагностика – молекуларна медицина” подржаног од стране Министарства науке

Још једно гостујуће предавање у оквиру пројекта “Мултидисциплинарна дијагностика – молекуларна медицина” подржаног од стране Министарства науке
Датум објаве: 18.12.2019 13:20 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке
Предавање проф. Стеле Вујошевић, водећег истраживача Медицинског центра за обољења ретине у Универзитетској болници “Маггиоре делла Царита” у Новари, Италија, одржаће се 20.децембра, у Амфитеатру Деканата Медицинског факултета, са почетком од 10х.

Професорица Вујошевић ће говорити о најновијим достигнућима у терапији дегенеративних и васкуларних макулопатија, као и о примјени не-инвазивних “имагининг” биомаркера у терапији дијабетесног макуларног едема: концепт прецизне медицине.

Посебно интересовање у научноистраживачком раду професорица Вујошевић исказује за обољења ретине, нарочито у области биохемијских, молекуларних и клиничких биомаркера, као и дијагностичких техника у офталмологији. Њена експериментална истраживања углавном се односе на дијагностичку, прогностичку и предиктивну вриједност очних инфламанторних биомаркера (укључујући и употребу омицс техника) у пацијената са дијабетом и другим офталмолошким инфламаторним стањима. Главна тема њеног клиничког истраживања је видна функција у раним и узнапредовалим стадијумима стечених болести ретине.

Руководилац пројекта је проф. др Анета Бошковић, редовни професор и продекан за науку Медицинског факултета Универзитета Црне Горе, који је уједно и носилац пројекта који је подржан од стране Министарства науке.

Намјера Министарства је да кроз овај програм “Гостујући предавачи” ангажује истакнуте научнике, професоре универзитета или предузетнике из свијета (гдје предност има црногорска научна дијаспора) ради реализације интензивних курсева за студенте и/или научно и академско особље на универзитетима у нашој земљи, у областима које смо издвојили као пироритетне Стратегијом паметне специјализације Црне Горе. Програми се односе на актуелне и перспективне научне и технолошке области у којима Црна Гора треба да убрзаном динамиком унапређује људске ресурсе и у којима национални високообразовни систем није развио структуриране и високо-квалитетне студијске програме или предмете.