Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Обавјештење: Министарство науке продужава рок за пријављивање на Конкурс „Студентска љетња школа ЦЕРН 2019“ до 21. јануара 2019. године

Обавјештење: Министарство науке продужава рок за пријављивање на Конкурс „Студентска љетња школа ЦЕРН 2019“ до 21. јануара 2019. године
Датум објаве: 11.01.2019 10:40 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке продужава рок за пријављивање на Конкурс „Студентска љетња школа ЦЕРН 2019“ до 21. јануара 2019. године.


На основу Споразума између Владе Црне Горе и Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) о научној и техничкој сарадњи у области физике високих енергија, потписаног 01. октобра 2007. године, Министарство науке објављује 

К О Н К У Р С

за атрактивне студентске стипендије у водећој свјетској лабораторији - ЦЕРН-у, „Студентска љетња школа ЦЕРН 2019“1. Предмет Конкурса

Студентска љетња школа ЦЕРН-а одржава се сваке године у трајању од 8 до 13 недјеља током јула и августа и обухвата теоретску обуку, учешће на радионицама, семинарима, изложбама као и експериментални рад.

Предмет овог Конкурса је селекција четири кандидата од стране Министарства науке, од којих ће ЦЕРН извршити финалну селекцију и у сарадњи са Министарством науке финансирати кандидате са правом учешћа на програму „Студентска љетња школа ЦЕРН 2019“.

Најбољи црногорски студенти имаће прилику да се укључе у свакодневни рад ЦЕРН-ових великих истраживачких тимова који реализују интердисциплинарна истраживања, слушају предавања, посјете ЦЕРН-ове лабораторије и постројења, као и опрему којом располаже ова институција, учествују на радионицама с научницима који су лидери у својим областима истраживања.

Право учешћа имају студенти из сљедећих области:

• Физике и
• Инжењерских наука, нарочито из ИЦТ области.

2. Неопходни услови за аплицирање

Кандидат мора да испуњава сљедеће услове:

а) Да је црногорски држављанин;
б) Да студенти имају бацхелор или мастер диплому;
ц) Да до сада није учествовао на овој или сличним школама и програмима које организује ЦЕРН,
односно да у претходном периоду није био ангажован у ЦЕРН-у у периоду дужем од три
мјесеца;
д) Да одлично познаје енглески језик (минимум ниво Б2), док је знање француског језика пожељно.

Уколико кандидат очекује да ће стећи диплому бачелора до почетка програма „Студентска љетња школа ЦЕРН 2019“. године, има право учешћа на конкурсу.

3. Финансијски оквир

Министарство науке и ЦЕРН покриће трошкове учешћа изабраних кандидата, и то:
а) Путне трошкове;
б) Трошкове боравка и смјештаја за вријеме трајања Студентске Љетње школе (90 швајцарских
франака по дану, тј. 2700 ЦХФ мјесечно);
ц) Покривено здравствено осигурање (допринос већ одбијен од накнаде).

4. Процедура пријављивања и селекција кандидата

Заинтересовани кандидати дужни су да доставе:

• Увјерење о црногорском држављанству (или овјерену копију биометријске личне карте);
• Потврду о студирању са транскриптом оцјена;
• ЦВ – Еуропасс форма на енглеском или француском језику;
• Два писма препоруке на енглеском језику;
•Мотивационо писмо на енглеском језику;
•Транскрипт оцјена на енглеском језику; и
•Потврду о знању енглеског језика (и француског језика уколико посједује знање истог).

Кандидат треба да се потруди да његова апликација и ЦВ буду што детаљнији, што ће олакшати ангажовање на пројектним задацима у каснијој фази.

Наведена документација подноси се у штампаној форми Министарству науке, најкасније до 21. јануара 2019. године, до 14х, на адресу: Министарство науке, Римски трг 46, 81000 Подгорица (са назнаком: за програм „Студентска љетња школа ЦЕРН 2019“). Напомињемо да је неопходно да кандидати који потребну документацију буду слали путем посте, исту пошаљу и скенирану електронским путем на маил адресу: мартина.лукиц@мна.гов.ме

Министарство науке образоваће Комисију за избор кандидата, која ће размотрити достављене пријаве и утврдити приједлог за Министарство.

Министарство науке дужно је да одабере четири кандидата. Након тога, изабрани кандидати дужни су да се региструју електронским путем, на званичној страници ЦЕРН-а, до 31. јануара 2019. године, и према добијеним инструкцијама пошаљу тражене информације. Финални избор кандидата извршиће ЦЕРН, до краја априла 2019. године.

Контакт особа у Министарству науке је мр Мартина Лукић самостална савјетница у Министарству науке-Дирекција за медјународну сарадњу, тел: 020 405 334, е-маил: мартина.лукиц@мна.гов.ме.

Национална контакт особа за сарадњу Црне Горе са ЦЕРН-ом је проф. др Наташа Раичевић,
е-маил: натасар@ац.ме.

Додатне информације можете погледати на линку:
хттпс://јобс.смартрецруитерс.цом/ЦЕРН/743999679008793-суммер-студент-программе-мембер-анд-нон-мембер-статес-