Manja slova Veća slova RSS
>

Otvoreni Dani Nauke 2015: Predavač iz Izraela Oren Farber svojim radionicama oduševio đake i nastavnike

Otvoreni Dani Nauke 2015: Predavač iz Izraela Oren Farber svojim radionicama oduševio đake i nastavnike
Datum objave: 24.09.2015 09:58 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke

Poseban segment festivala Otvoreni dani nauke bile su radionice i seminar Orena Farbera, dugogodišnjeg predavača i popularizatora nauke iz Tel Aviva, koje su održane juče i danas u Nikšiću i Podgorici. Farber je trenutno savjetnik u oblasti obrazovanja, pedagoški i naučni savjetnik, a sebe naziva: naučno-obrazovnim preduzetnikom.

U utorak, 22. septembra 2015. godine, održao je radionice iz fizike za učenike devetog razreda osnovnih škola: Sutjeska, Podgorica i Ratko Žarić, Nikšić. On je putem dvije radionice, pod naslovom: ’’Povezivanje kamere i nauke’’, i ’’Od svijeće do rakete’’, prikazao metode za izvođenje nastave na kreativan i uzbudljiv način. Učenici su, koristeći svoje pametne telefone na radionicama uspjeli da vide kako kamere i fotografija mogu da nam pomognu da vidimo i razumijemo svijet na nove načine? Istražili su mikroskopsku fotografiju i usporene snimke. Sa puno demonstracija i uzbuđenja pokušao je da približi nauku mladima. Učenici su istražili teorijske i praktične segmente i odgovarali na pitanja: Što je sagorijevanje, i kako funkcioniše? Što je plamen? Što je vatrena lopta? Kako možemo primijeniti sagorijevanje da pokrene topli vazduh balona i rakete?

Danas, u srijedu, 23. septembra 2015. godine, Oren Farber održao je tročasovno predavanje za nastavnike egzaktne grupe predmeta u gimnazijama. On se u predavanju fokusirao na dvije teme. Kako napraviti naučno predavanje nezaboravnim? - kako koristiti filmove, tehnologije i iznenađujuće demonstracije kako bi naučna nastava bila zanimljiva i smislena. Druga tema bila je: Izumiti sjutrašnjicu: Odakle veliki izumi dolaze? Kako će budućnost izgledati? Kako je Izrael postao supersila u oblasti inovacija? Kako bi obrazovanje trebalo promijeniti da bi odgovorilo izazovima budućnosti?’’

Oren Farber izumitelj je Einstein™ Tablet+ uređaja ‘‘sve-u-jednom‘‘ koji je jedini obrazovni tablet te vrste posvećen naučnom obrazovanju prvenstveno, a može se koristiti u širem obrazovnom okruženju. Angažovan je u kompaniji ’’Fourier Education’’, koja je jedan od svjetskih lidera u području tehnologije naučnog obrazovanja. Fourier proizvodi su prilagodljivi za učenike osnovnih i srednjih škola i automatizuju i pojednostavljuju način na koji se podaci prikupljaju, analiziraju i dijele. Učenici iz više od 60 zemalja širom svijeta koriste kompjuterizovane naučne laboratorije marke Fourier. U pitanju je android tablet sa ugrađenim senzorima za obrazovno okruženje, koji može da izmjeri puls, otkucaje srca, ultravioletno zračenje, vlažnost i temperaturu vazduha, kao i jačinu svjetlosti.