Manja slova Veća slova RSS
>

Predsjednik Marković u CERN-u: Danas je Crna Gora dobila priliku da koristi naučne potencijale cijelog svijeta

Predsjednik Marković u CERN-u: Danas je Crna Gora dobila priliku da koristi naučne potencijale cijelog svijeta
Datum objave: 07.07.2017 13:42 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

  

Predsjednik Vlade Duško Marković potpisao je danas u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) – vodećoj naučnoj instituciji u svijetu Memorandum o razumijevanju između Vlade Crne Gore i CERN-a kojim naša zemlja postaje punopravna članica CMS eksperimenta (The Compact Muon Solenoid).

„Potpisivanjem ovog Memoranduma mi stvaramo pretpostavke da sav naučni potencijal i znanja renomiranih naučnika cijeloga svijeta koristimo kako bismo osposobili naše istraživače i kako bismo doprinijeli crnogorskoj nauci i razvoju fizike u Crnoj Gori“ - rekao je predsjednik Marković nakon potpisivanja Memoranduma upriličenom u podzmenom eksperimentalnom dijelu CERN-a na 100 metara ispo zemlje.

Premijer je izrazio uvjerenje da će se koristeći potencijal CERN - a otvoriti velike i nove mogućnosti ne samo za naučnike, nego i za poboljšanje kvaliteta života svih građana Crne Gore.

„Vjerujem da će ovo biti početak koji će označiti transfer znanja prema crnogorskim naučnicima i crnogorskoj naučnoj zajednici i da će od toga imati benefite ne samo naučnici i pojedinci nego da će od ovoga imati benefite Crna Gora, njena ekonomija i na taj način novi crnogorski razvoj koji će doprinijeti većem kvalitetu života u Crnoj Gori. Privilegija je i čast da Crna Gora i njeni naučnici mogu na svoj način i u okviru svojih mogućnosti doprinositi razvoju nauke u Evropi i širom svijeta“- zaključio je predsjednik Marković.

Crna Gora postala je ovim činom dio jednog od najvećih LHC eksperimenata u CERN-u, u kojem je angažovano oko 4.000 naučnika, inženjera i studenata iz 200 istraživačkih institucija širom svijeta. Potpisivanjem Memoranduma i cijela infrastruktura Velikog hadronskog sudarača (LHC) sa svom pratećom opremom, detektorima i računarskim sistemima postaće dostupna našim istraživačima.

Na početku posjete, premijer Marković rekao je vodećim rukovodiocima CERN-a da je izuzetno počastvovan boravkom u ovoj prestižnoj naučnoj instituciji i da vjeruje da će nakon ove posjete zaživjeti ideja ministarke nauke dr Sanje Damjanović da naša zemlja počne da koristi potencijale ove institucije u kojoj je ministarka provela najveći dio naučne karijere.

„Dolazimo iz male zemlje sa velikim ambicijama“ – rekao je predsjednik Vlade dodajući da je najveći deficit koji danas postoji u Crnoj Gori – deficit znanja i da je utoliko prije ova posjeta za nas značajna jer naša zemlja jedino povećanjem kvantuma korpusa znanja može dostizati razvijene zemlje i popravljati kvalitet života građana.

Rukovodioci CERN-a ukazali su predsjedniku Vlade na domete ove institucije u kojoj godišnje doktorira 1.000 fizičara i gdje je prosjek godina naučnika – 27. „Potrebni su nam mladi ljudi za našu nauku“ – rečeno je na početku sastanka uz napomenu generalne direktorice CERN-a Fabiole Đianoti, na čiji poziv predsjednik Vlade boravi u radnoj posjeti ovoj naučnoj instituciji, da je CERN od danas potpuno otvoren i za Crnu Goru.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Rukovodilac kontrole CMS-a Žoel Batler upoznao je predsjednika Vlade sa radom LHC akceleratora i rekao:

„Crna Gora će raditi u nekoj od ovih oblasti, ili možda u dvijema.“

Predsjednik Vlade upisao se popodne u Knjigu gostiju.

„Rad sa renomiranim svjetskim naučnicima, u prestižnom okružnjenju kakvo CERN obezbjeđuje, predstavlja izvanredne uslove za usavršavanje crnogorskih istraživača. Očekujem da će saradnja na ovom nivou omogućiti efikasan transfer znanja prema našim naučnicima, i popularizaciju fizike kao važne naučne discipline u Crnoj Gori. Partnerstvo sa CERN-om je i prilika da kao društvo damo određeni doprinos nauci na najvišem evropskom i svjetskom nivou. To predstavlja posebnu čast i motiv za Crnu Goru“ – napisao je premijer.

Na kraju posjete premijer Marković je razgovarao sa crnogorskim naučnicima koji rade u CERN-u.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Sa predsjednikom Vlade u posjeti CERN-u su uz ministarku nauke i potpredsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Prof. dr Ljubiša Stanković i rukovodilac istraživačke grupe Univerziteta Crne Gore koja će raditi sa CERN-om na CMS projektu Prof. dr Nataša Raičević, sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Fotografije: Dolazak predsjednika Vlade Duška Markovića u CERN (35.1 MB)

Fotografije: Predsjednik Vlade Duško Marković obišao CMS detektor u CERN-u (41 MB)  

Fotografije: Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Vlade Crne Gore i CERN-a (32 MB)

Fotografije: Predsjednik Vlade Duško Marković sa našim studentima (19.1 MB )

Fotografije: Predsjednik Vlade Duško Marković upisao se u knjigu gostiju u CERN-u (18.8 MB)

Fotografije: Predsjednik Vlade Duško Marković obišao Globalne LHC računarske mreže (40.9 MB)

Video: Dolazak predsjednika Vlade Duška Markovića u CERN - kadrovi

Video: Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Vlade Crne Gore i CERN-a - kadrovi

Video: Izjava predsjednika Vlade Duška Markovića

Video: Izjava ministarke nauke Sanje Damjanović

Video: Predsjednik Vlade Duško Marković sa studentima - kadrovi

Video: Predsjednik Vlade Duško Marković obišao Globalne LHC računarske mreže - kadrovi

Video: Predsjednik Vlade Duško Marković upisao se u knjigu gostiju u CERN-u - kadrovi

 

 

 

 

       

      

 

 

 

 

    

   

Youtube link: https://youtu.be/Q-Q4xIy4VQ4