Manja slova Veća slova RSS
>

Održano predavanje profesora dr Veljka Milutinovića o upravljanju EU projektima

Održano predavanje profesora dr Veljka Milutinovića o upravljanju EU projektima
Datum objave: 04.12.2017 13:44 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo naukeProfesor dr Veljko Milutinović održao je danas predavanje u Rektoratu Univerziteta Crne Gore o upravljanju EU projektima na temu „A new course on life life time management and scientific soft skills“.

U pitanju je univerzitetski kurs profesora Milutinovića koji služi da se studenti već na fakultetu upoznaju sa složenom metodologijom upravljanja projektima iz oblasti istraživanja i razvoja, te da steknu vještine koje su im neophodne za apliciranje, obezbjeđivanje sredstava, odnosno upravljanje projektima.

Predmet je organizovan u sedam dvonedjeljnih segmenata i ima za cilj da podstakne studente na apliciranje za evropske fondove poput programa Horizont 2020, kako bi obezbijedili sredstva za istraživanje. Projekti imaju tendenciju da udruže naučnike i industriju, čija sinergija jedino može dati konstruktivan odgovor na mnogobrojne društvene izazove. Uz to, jedino sa povećanjem broja istraživača i inovacija na tržištu, industrija jedne zemlje može biti održiva i konkurentna, konstatovano je tokom predavanja.

Polaznici kursa uče na koji način treba napisati aplikaciju, kako uspješno proći evaluaciju i steći vještine koje će kasnije služiti i u drugim životnim oblastima, poput proaktivnosti i inovativnog razmišljanja. Uz to, sa studentima se radi i na osmišljavanju komercijalne primjene svojih proizvoda i usluga, kao i marketinškim načinom plasiranja na tržište. Kurs se uveliko drži na katedrama u Ljubljani, Beču, Pizi, kao i Harvardu.

Profesor dr Veljko Milutinović je doktorirao na Univerzitetu u Beogradu i proveo desetak godina na različitim pozicijama na fakultetima u SAD-u. Jedan je od dizajnera prvog DARPA GaAs RISC mikroprocesora. Od 1990. godine predaje i sprovodi istraživanja na Univerzitetu u Beogradu u oblastima ECE, MATH, MBA i PHYS / CHEM.

Njegovo istraživanje uglavnom je usmjereno na algoritme za rudarenje i proračunavanje protoka podataka, s naglaskom na mapiranje algoritama za analizu podataka na brze i energetski efikasne sisteme. Takođe drži kurs intelektualnih vještina.

Za sedam njegovih knjiga, predgovore su napisala sedmorica različitih laureata za Nobelovu nagradu s kojima je sarađivao na prethodnim projektima koje je sponzorisala industrija. Ima preko 40 radova u IEEE ili ACM časopisima, preko 400 citata u bazi Thompson-Reuters i oko 4000 citata u bazi Google-Scholar.