Manja slova Veća slova RSS
>

Ministarka Damjanović sa predstavnicama Centra za Geopolitiku

Ministarka Damjanović sa predstavnicama Centra za Geopolitiku
Datum objave: 09.02.2018 13:05 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka nauke dr Sanja Damjanović susrela se danas sa predstavnicima Centra za geopolitiku na Filozofskom fakultetu Univezitetu Crne Gore, dr Adnanom Prekićem, prof.dr Dragutinom Papovićem i mr Ivanom Tepavčevićem.

Predstavnici Centra su ministarki Damjanović predstavili naučni časopis MJSS - Montenegrin Journal for Social Science, čiji su i urednici.

Časopis MJSS izlazi dva puta godišnje, a osim štampanog izdanja, omogućen je pristup svim naučnim radovima na adresi www.mjss.ac.me Indeksiran je u naučnim bazama, a cilj urednika je da unaprijeđuju časopis kako bi se stvorili uslovi za njegovo indeksiranje u najznačajnijim svjetskim naučnim bazama SCOPUS i Web of Sciences.

Na sastanku su razmatrane mogućnosti učešća u međunarodnim projektima. Ministarka Damjanović je uputila sagovornike na konkurse koje realizuje Ministarstvo nauke u cilju promocije podrške razvoju društvenih nauka i podsticanja aktivnog učešća u EU programima za istraživanje COST i Horizont 2020.

Predstavnici Centra su iskazali interesovanje za učešće u programu COST, koji predstavlja jedan od stubova Evropskog istraživačkog prostora (ERA) u domenu umrežavanja istraživačkih timova u srodnim oblastima istraživanja. Jačanje međunarodne naučne saradnje, kreiranje novih istraživačkih mreža, visoka reputacija COST programa, ali i kooperativna atmosfera u samim COST akcijama i njihova otvorenost, prije svega za mlade istraživače ključne su karakteristike ovog Programa.

Na sastanku je bilo više riječi i o aktivnostima Centra za Geopolitiku, predavanjima i skupovima koje organizuju, te planovima za naredni period.