Manja slova Veća slova RSS
>

Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci: Podržimo naučnice i inovatorke

Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci: Podržimo naučnice i inovatorke
Datum objave: 11.02.2018 18:19 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ujedinjene nacije su prije tri godine usvojile Rezoluciju kojom je 11. februar proglašen za Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci, kako bi se postigao potpun i jednak pristup i učešće žena i djevojaka u nauci, ali i dalje jačala rodna ravnopravnost. Poruka generalnog sekretara UN-a, Antonija Gutjeresa, je da moramo da ohrabrimo i podržimo žene i djevojke da ostvare svoj puni potencijal kao naučnice i inovatorke.

Tu misiju njeguje i Ministarstvo nauke Crne Gore koje će ove godine organizovati Infodan za Marija Sklodovska Kiri Akcije, u prostorijama Ministarstva nauke u  9:30 časova.

Marija Kiri je posebna inspiracija za mnoge naučnice širom svijeta. Rođena prije 149 godina prva je žena koja je dobila Nobelovu nagradu i jedina žena koja je to priznanje dobila za dostignuća iz dvije oblast. Slavna naučnica, zaslužna za otkriće polonijuma i radijuma, bila je poznata po upornosti, skromnosti i dostojanstvu.

Uz njenu pomoć i podršku osnovan je Institut za radijum (sada Institut Kiri) u Parizu 1914. godine i Marija Kiri je bila njegov prvi direktor.

Ovdje možete pročitati inspirativan tekst naučnice iz CERN-a Manjit Dosanjh o rodnoj ravopravnosti pod naslovom Science and Technology: for women too!

http://www.graduatewomen.org/wp-content/uploads/2018/02/2018-Intl-Day-of-Women-and-Girls-in-Science_Science-for-Women-Too_Report-by-ManjitDosanjh.pdf 

Ohrabrimo žene i djevojke da se bave naukom!

Zaposlene u Ministarstvu nauke Crne Gore vrijedno pomažu našim naučnicama, istraživačicama i inovatorkama da ostvare svoj potencijal i čine čak 95 odsto kolektiva.

Ministarstvo nauke

VIDEO – UN: http://www.unwomen.org/en/news/in-focus/international-day-of-women-and-girls-in-science