Manja slova Veća slova RSS
>

Najava: Ministarka Damjanović na sastanku sa generalnim direktorom za istraživanje i inovacije u EK gospodinom Žanom - Erikom Pakeom

Najava: Ministarka Damjanović na sastanku sa generalnim direktorom za istraživanje i inovacije u EK gospodinom Žanom - Erikom Pakeom
Datum objave: 29.05.2018 12:36 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka nauke dr Sanja Damjanović sastaće se u Briselu, 12. juna 2018. godine, sa generalnim direktorom za istraživanje i inovacije u Evropskoj komisiji, gospodinom Žanom - Erikom Pakeom (Jean-Eric Paquet).

Budući da Regionalni projekat - uspostavljanje Međunarodnog naučnog instituta na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST) ulazi u ozbiljniju fazu, a koja podrazumijeva izradu Glavnu projekta i Biznis plana, sagovornici će ovom prilikom razgovarati o narednim koracima projekta, kao i finansijskim instrumentima za realizaciju ove faze.

Sastanku će prisustvovati i profesor Hervig Šoper, koji je prvobitno predložio Inicijativu za osnivanje instituta i dr. Roj Aleksan, predsjedavajući TIARA konzorcijuma, koji predstavlja konzorcijum najznačajnijih organizacija u oblasti istraživanja i razvoja akceleratora.  Inače, TIARA konzorcijum je dao otvorenu podršku SEEIIST projektu na sastanku koji je održan u martu, ove godine, u CERN-u, Ženeva.  Konzorcijum ima već uspostavljenu saradnju sa Evropskom Komisijom (EC), sa kojom zajedno radi na podršci i razvoju značajnih projekata kao što su: CARE, EuCARD, ARIES, XFEL, Linac4 u CERN-u, ESS, FAIR, EuroCirCol/FCC, EuPRAXIA, EASITrain. 

Podsjetimo, članovi Upravnog odbora Međunarodnog instituta, kojim predsjedava ministarka Damjanović, izabrali su jednoglasnom odlukom Hadronsku kancer terapiju i istraživanje iz Biomedicine pomoću protona i težih iona kao opciju projekta za Institut.