Manja slova Veća slova RSS
>

Ministarka nauke na Ministarskom sastanku Platforme Zapadnog Balkana za istraživanje i inovacije u Briselu

Ministarka nauke na Ministarskom sastanku Platforme Zapadnog Balkana za istraživanje i inovacije u Briselu
Datum objave: 29.05.2018 15:03 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Na poziv g-dina Karlosa Moedasa, EU komesara za istraživanje, nauku i inovacije, i g-dina Tibora Navracsicsa, EU komesara za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, ministarka nauke dr Sanja Damjanović učestvovaće na Ministarskom sastanku Upravljačke platforme za istraživanje i inovacije za zemlje Zapadnog Balkana, koji se 25. juna 2018. godine, održava u Briselu, Belgija.

Najvažnije teme Ministarskog sastanka 25. juna 2018. godine, odnose se na učešće zemalja regiona u EU Okvirnom programu za istraživanje i inovacije – Horizontu 2020, i unaprijeđenje istraživačkih i inovacionih kapaciteta u zemljama regiona, sa fokusom na nacionalne i regionalne centre uspješnosti.

Ministarka Damjanović će ovom prilikom predstaviti aktivnosti na uspostavljanju budućeg regionalnog centra izvrsnosti - Međunarodnog naučnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), koji bi bio velika prekretnica za ekonomiju i privredu zemalja ovog Regiona, kao i crnogorski Centar izvrsnosti u bioinformatici (BIO-ICT).

Prethodno će ministarka učestvovati na sastanku Upravljačke Platforme za istraživanje i inovacije, kojim će ko-predsjedavati Bugarska, predsjedavajuća Savjetom Evropske unije, Republika Austrija, buduća predsjedavajuća Savjetom Evropske unije, Republika Albanija, u ime zemalja Zapadnog Balkana, i Evropska komisija – Generalni direktorat za istraživanje i inovacije.

Upravljačka platforma za istraživanje i inovacije za zemlje Zapadnog Balkana je strateško tijelo EU i zemalja regiona za pitanja nauke, tehnologije i inovacija, koje služi za razmjenu informacija, dogovor o zajedničkim inicijativama, a takođe i kao forum za razmjenu sugestija i predloga koje region Zapadnog Balkana upućuje Evropskoj komisiji i zemljama članicama EU.

U okviru ovog sastanka, crnogorska delegacija predstaviće napredak u oblasti istraživanja i inovacija za period oktobar 2017. godine – jun 2018. godine.
                                          
MINISTARSTVO NAUKE