Manja slova Veća slova RSS
>

Najava: Ministarka nauke na međunarodnoj konferenciji o istraživačkoj infrastrukturi „International Conference for Research Infrastructures 2018” u Beču

Najava: Ministarka nauke na međunarodnoj konferenciji o istraživačkoj infrastrukturi „International Conference for Research Infrastructures 2018” u Beču
Datum objave: 29.08.2018 11:46 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka nauke Crne Gore, dr Sanja Damjanović, učestvovaće na međunarodnoj konferenciji o istraživačkoj infrastrukturi „International Conference for Research Infrastructures 2018”, na poziv federalnog ministra obrazovanja, nauke i istraživanja Republike Austrije, koja se organizuje u okviru austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom, u periodu od 12. do 14. septembra 2018. godine, u Beču.

Ministarka Damjanović će učestvovati prvog dana konferencije na panelu pod nazivom „Sustainable Research Infrastructures on the global arena: policy developments, lessons learned and strategies”. Pored ministarke Damjanović, na panelu će učestvovati: Jan Hrusak, izvršni direktor Evropskog strateškog foruma za istraživačke infrastrukture (ESFRI), Phil Mjwara, generalni direktor Odsjeka za nauku i tehnologiju, Južna Afrika, Karina Angelieva, savjetnica i šef Sektora za obrazovanje i istraživanje, stalno predstavništvo Republike Bugarske u EU, Sean Dougherty, generalni direktor ALMA, Tony Donné, predsjedavajući EIRO foruma, Ilaria Nardello, izvršni direktor Evropskog istraživačkog centra za biologiju mora (EMBRC-ERIC) i Luca Pezzati, naučni koordinator (E-RIHS).

Moderator sesije je g-din Jean David Malo, direktor za inovacije i otvorenu nauku u DG R&I, Evropska komisija. Na konferenciji će učestvovati i komesar za nauku i inovacije Evropke komisije, gospodin Karlos Moedas i generalni direktoror za istraživanje i inovacije u EK, gospodin Žan Erike Pake.

Ovo je četvrto izdanje konferencije ICRI, poslije Kopenhagena 2012, Atine 2014. i Južne Afrike, 2016. godine. ICRI okuplja donosioce politika o istraživačkim infrastrukturama i ove godine se očekuje više od 50 učesnika širom svijeta.

Tokom svoga boravka u Beču, ministarka nauke će održati i dva sastanka u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, i to sa zamjenicima generalnog direktora za oblast tehničke saradnje te nuklearnih nauka i aplikacija (DDG TC i DDG NSA), g-dinom Dazuom Jangom i g-dinom Aldom Malavasiom, kako bi se sagledala dalja podrška IAEA Crnoj Gori, posebno u kontekstu regionalnog projekta za Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope - SEEIIST.