Manja slova Veća slova RSS
>

Održana međunarodna konferencija “Zaštita biodiverziteta Jadrana” u Kotoru

Održana međunarodna konferencija “Zaštita biodiverziteta Jadrana” u Kotoru
Datum objave: 10.04.2019 14:40 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke

Međunarodna konferencija “Zaštita biodiverziteta Jadrana” (Adriatic Biodiversity Protection-Adribiopro2019) održana je u Kotoru, u Kulturnom centru “Nikola Đurković” od 7. do 10. aprila. U organizaciji Instituta za biologiju mora- Univerzitet Crne Gore, tokom dva dana, kroz devet sekcija predstavljeno je blizu 100 radova na teme: Očuvanje morskog biodiverziteta, Očuvanje obalnih i morskih područja, Sprječavanje onečišćenja mora, Rijetke i ugrožene vrste u Jadranskom moru, Morske strane i invazivne vrste, Uloge akvarijuma, Održivo korištenje morskih resursa, Morska biotehnologija i Očuvanje slatkovodne bioraznovrsnosti. Na svečanom otvaranju konferencije govorili su: Prorektor Univerziteta Crne Gore - Đurđica Perović, generalni direktor Ministarstva Nauke - Darko Petrušić, Janne Knutrud - predstavnica Ambasade Kraljevine

Norveške u Beogradu kao i Rektor Moskovskog Univerziteta Vitte - Alexander Semenov.

Ministarstvo nauke


Predsjednik naučnog odbora, dr Aleksandar Joksimović je izjavio da je konferencija okupila eminentan broj stručnjaka iz Crne Gore i regiona i time dokazala posvećenost Instituta-Univerziteta CG da u budućem periodu još više jača i razvija nauke o moru i zaštiti njegovog živog svijeta „Značajan broj radova koji su prezentovani ovdje pokazuju jedan preokret u dijelu očuvanja Jadrana Kao organizatori, veoma smo zadovoljni. Ovim putem obećavamo da ćemo se potruditi da konferenciju organizujemo svake druge godine i na taj način učvrstimo našu poziciju i time orjentišemo Crnu Goru više ka morskom ekosistemu, ka zaštiti južnog Jadrana i Crnogorskog primorja što je negdje i obaveza poglavlja 13 i poglavlja 27 koji se tiču zaštite biodiverziteta i očuvanja jedinstvenog dragulje kojeg imamo ovdje u Crnoj Gori."- kazao je Joksimović.

Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore dodijeljena su finansijska sredstva od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške za sprovođenje projekta „Centar za zaštitu biodiverziteta mora„ Boka Aquarium “(MonteAqua) u saradnji s Centrom za ribarstvo i zaštitu biološke raznovrsnosti kopnenih voda Instituta za biologiju i ekologiju Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Konferencija AdriBioPro2019 završni je projektni događaj, posvećen okupljanju svih relevantnih nacionalnih i regionalnih saradnika te osiguravanju čvršće regionalne saradnje u regiji Jadranskog mora.

U okviru teme „Rijetke i ugrožene vrste u Jadranskom moru“ posebna pažnja bila je posvećena ugroženoj i zaštićenoj vrsti školjke palsture Pinna nobilis proučavane u okviru projekta PinnaSPOT koji je finansiran od strane Fondacije Princ Albert II iz Monaka.
Kao dio konferencije, u galeriji Kulturnog Centra „Nikola Đurković" otvorena je i izložba podvodnih fotografija pod nazivom „Skrivena ljepota mora- Hidden beauty of the Sea“ autora Ivane Orlović Kranjc i Janeza Kranjc. Svi zainteresovani izložbu mogu posjetiti do 15. aprila 2019. godine.

Ispred Ministarstva nauke prisutnima se obratio generani direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost dr Darko Petrušić, ističući da je Crna Gora imala veliku čast da organizuje mađunarodnu konferenciju na kojoj učestvuje 100 istraživača iz 16 zemalja.
“Posebno je važno da se konferencija održava u Boki Kotorskoj, u Kotoru, gradu koji je dio UNESCO-ve baštine i da je posvećena zaštiti biodiverziteta Jadrana” kazao je Patrušić, ujedno koristeći priliku da se zahvali Insistutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore za njihov doprinos istraživanjima morskog biodiverziteta, poželjevši im uspjeh u radu i istraživanjima.

Nakon uvodnih izlaganja, zajedno sa zamjenicom ambasadora Norveške i predstavnicima Instituta za biologiju mora, obišao je Centar za zaštitu biodiverziteta mora “Boka Aquarium” (MonteAqua).