Manja slova Veća slova RSS
>

Konferencija „Inovacije za život” povodom Globalne sedmice bezbjednosti u saobraćaju

Konferencija „Inovacije za život” povodom Globalne sedmice bezbjednosti u saobraćaju
Datum objave: 16.05.2019 12:09 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke Crne Gore i Sistem Ujedinjenih nacija, u saradnji sa NVO Digitalizuj.me, organizovaće skup pod nazivom „Inovacije za život“ povodom Globalne sedmice bezbjednosti u saobraćaju, na kojem će biti predstavljena inovativna rješenja za unaprjeđenje bezbjednosti u saobraćaju.

Skup će otvoriti:

Fiona Mekluni, rezidentna koordinatorka UN u Crnoj Gori

Dr Sanja Damjanović, ministarka nauke Crne Gore

Milica Pejanović-Đurišić, stalna predstavnica Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama

Četiri prototipa za unaprjeđenje bezbjednosti u saobraćaju koji će biti predstavljeni na konferenciji, pobjednička su rješenja serije hakaton takmičenja za inovacije koje je NVO Digitalizuj.me sprovela na jugu, u centralnom dijelu i na sjeveru zemlje. Osim inovativnih rješenja, na skupu će biti predstavljeni i nalazi situacione analize bezbjednosti u drumskom saobraćaju u Crnoj Gori.

Skup će okupiti relevantne aktere u oblasti bezbjednosti u saobraćaju, uključujući predstavnike Vlade, civilnog sektora, međunarodnih organizacija, akademije i lokalnih vlasti, kao i predstavnike kompanija i organizacija koje rade u oblastima relevantnim za bezbjednost u saobraćaju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od 1,25 miliona ljudi strada u saobraćaju svake godine. Polovina stradalih su pješaci, biciklisti ili motociklisti. Posebno je ranjiva mlađa populacija, imajući u vidu činjenicu da su globalno saobraćajni udesi vodeći uzrok smrtnosti za populaciju između 15-29 godina. Navedeni podaci obavezuju na udružene napore, multisektorsku saradnju i inovacije kako bi se pružio efikasan odgovor na taj izazov.

Konferencija će se održati u petak, 17. maja 2019. godine u 13h, hotel Hilton, sala Kristal B.

MINISTARSTVO NAUKE