Manja slova Veća slova RSS
>

NAJAVA: Zvanično zatvaranje i predstavljanje rezultata HERIC projekta u petak u Podgorici

NAJAVA: Zvanično zatvaranje i predstavljanje rezultata HERIC projekta u petak u Podgorici
Datum objave: 19.06.2019 14:52 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


U petak 21. juna 2019. godine HERIC projektni tim će svečano predstaviti rezultate rada projekta koji je trajao od 2012-2019. godine. Svečanost će biti održana u hotelu Hilton, sala Princeza Jelena, sa početkom u 12.00 časova.

Tokom svečanosti biće prikazan kratak film sa rezultatima ostvarenim u okviru projekta, a prisutnima će se obratiti ministar prosvjete, dr Damir Šehović, ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, kao i šef kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru, Emanuel Salinas.

Podsjećamo, da su HERIC projekat partnerski realizovali Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo nauke, u periodu od 2012. do 2019. godine, iz kreditnih sredstava obezbijeđenih od strane Svjetske banke. Ukupna vrijednost projekta je 12 miliona EUR.

Cilj HERIC projekta je jačanje kvaliteta i relevantnosti visokog obrazovanja i istraživanja u Crnoj Gori kroz reformu finansiranja visokog obrazovanja i sistema osiguranja kvaliteta i jačanje kapaciteta istraživanja i razvoja.

Glavne aktivnosti HERIC projekta uključuju: reforme finansiranja visokog obrazovanja; unapređenje obezbjeđenja kvalita i relevantnosti u visokom obrazovanju; implementiranje programa dodjele grantova ustanovama visokog obrazovanja na konkurentskoj osnovi, u cilju podsticanja učešća u reformama i podrške izgradnji kapaciteta; poboljšanje podrške mobilnosti studenata i nastavnog osoblja; te promovisanje programa stipendija za studente postdiplomskih studija. 

U oblasti istraživanja, kroz HERIC projekat omogućeno je uspostavljanje prvog centra izvrsnosti u Crnoj Gori i finansiranje kolaborativnih istraživačkih grantova na konkurentskoj osnovi, usmjerenih na jačanje izuzetnih istraživačkih timova, primjenu istraživanja u privredi i internacionalizaciju.

Ministarstvo nauke