Manja slova Veća slova RSS
>

Vlada usvojila Kolaborativni program za inovacije: već sjutra konkurs za inovativne projekte vrijednosti do 100.000 eura pojedinačnog granta

Vlada usvojila Kolaborativni program za inovacije: već sjutra konkurs za inovativne projekte vrijednosti do 100.000 eura pojedinačnog granta
Datum objave: 04.07.2019 16:30 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Kolaborativni program za inovacije 2019-2024, koji je Vlada danas usvojila jedan je od važnijih mehanizama implementacije nedavno usvojene Strategije pametne specijalizacije Crne Gore. Već dan nakon usvajanja Programa biće raspisan konkurs za inovativne granove u vrijednosti pojedinačnog granta do 100.000 eura.

Na osnovu ovog Programa predviđa se kontinuitet u finansiranju inovativnih projekata putem konkursa za inovativne grantove, koji je Ministarstvo nauke prvi put sprovelo 2018. godine sa pozitivnim ishodom i prvim pozitivnim rezultatima – saopštila je na konferenciji za medije v.d. generalna direktorka Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke Branka Žižić.

Razlozi donošenja Programa su:

· fokusiranje podsticaja za inovacije na oblasti definisane Strategijom pametne spacijalizacije

· bolje definisanje uslova i procedura za učešće u konkursima, kao i procedura za evaluaciju projekata

· preciziranje usaglašenosti dodjele grantova sa pravilima o korišćenju državne pomoći

· omogućavanje budućeg korišćenja sredstava za mlada preduzeća sa potencijalom brzog rasta, tzv. inovativne startapove.

Cilj finansiranja inovativnih projekata je usmjeravanje poslovnih subjekata ka aktivnostima istraživanja i inovacija namijenjenih tržištu, čime se daje podsticaj razvoju novog toka u našoj ekonomiji, i to onog zasnovanog na znanju i visokim tehnologijama.

Jedan od važnijih ciljeva ovog konkursa je kreiranje prilika za visokoobrazovane mlade ljude u Crnoj Gori odnosno otvaranje novih radnih mjesta ovoga tipa.

Podsjećamo da je prvim Konkursom za grantove za inovativne projekte, iz 2018, podržano 10 projekata ukupne vrijednosti 1,1 M eura, od čega je Ministarstvo nauke iz državnog budžeta izdvojilo 730.000 eura, dok je sufinasiranje nosilaca grantova iznosilo 440.000 eura. Na taj način kreiramo polugu za povećanje ukupne potrošnje u istraživanje i inovacije, tj. pored izdvajanja iz državnog budžeta podstičemo i privredu da investira. Prošle godine je kreirano 20 novih radnih mjesta, osnovano je jedno privredno društvo, jedno će uskoro biti osnovano, a ostali projekti su integrisani u postojeća preduzeća.

Ovaj program se odnosi na pristup finansijskim sredstvima što je jedan od ključnih elemenata u izgradnji inovacionog ekosistema, čemu je Ministarstvo nauke u potpusnosti posvećeno. Pored dostupnosti finansijskih sredstava u svim fazama inovacija, radimo i na kreiranju infrastrukturne podrške putem izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Podgorici, ali i uspostavljanju i unapređenju zakonodavnog okvira za podsticanje kako inovativnih aktivnosti samih preduzeća tako i ulaganja u istraživanje i inovacije iz sektora privrede.

Sve informacije dostupne su na www.mna.gov.me

MINISTARSTVO NAUKE