Manja slova Veća slova RSS
>

Sastanak o istraživanju i inovacijama za Zapadni Balkan održan u Beču

Sastanak o istraživanju i inovacijama za Zapadni Balkan održan u Beču
Datum objave: 10.07.2019 14:10 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Sastanak o istraživanju i inovacijama za Zapadni Balkan, koje je organizovalo austrijsko Federalno ministarstvo obrazovanja, nauke i istraživanja u saradnji sa Evropskom komisijom – Generalnim direktoratom za istraživanje i inovacije, održan je u Beču, 09. i 10. jula ove godine. Predstavnici Ministarstva nauke na pomenutom sastanku su: dr Darko Petrušić, Saša ivanović i Milena Milonjić.

Tema sastanka bilo je predstavljanje napretka zemalja Zapadnog Balkana u oblasti istraživanja i inovacija od marta ove godine, sa posebnim fokusom na pripremne aktivnosti za Ministarski sastanak Upravljačke platforme za istraživanje i inovacije Zapadnog Balkana, koja će se održati 24. septembra 2019. g. Ministarski sastanak će se održati istovremeno sa otvorenim konsultacijama o programu “Horizont Evropa”, pod nazivom “Dani istraživanja i inovacija”, 24-26. septembra 2019. godine u Briselu.

Zemlje su razmatrale definisanje Zajedničke pozicije regiona Zapadnog Balkana po pitanju narednog EU Okvirnog programa ’’Horizont Evropa’’, te će uz podršku RCC-a usaglasiti zajednički stav po pitanju ovog Programa do održavanja Ministarskog sastanka.

Ministarstvo nauke

Na današnjem sastanku je dogovoreno da dvije glavne teme Ministarskog sastanku u septembru budu: 1. učešće zemalja regiona u tekućem programu Horizont 2020 i zajednička pozicija zemalja Zapadnog Balkana vezano za naredni program “Horizont Evropa”; i 2. važnost donošenja i implementacije strategija pametne specijalizacije u zemljama regiona.

Predstavnici Ministarstva nauke posebno su ukazali na usvajanje Strategije pametne specijalizacije 20. juna ove g. od strane Vlade Crne Gore; predstavili napredak na regionalnom projektu uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), posebno ističući potpisivanje Memoranduma o okviru saradnje za Međunarodni institut, 05. jula ove g. u Poznanju; reviziju Mape puta za istraživačku infrastrukturu (2019-2020); kao i trenutno otvorene konkurse Ministarstva nauke, koje nude brojne mogućnosti našoj naučnoj i inovacionoj zajednici. Crna Gora je pohvaljena za navedene aktivnosti od strane Evropske komisije.