Manja slova Veća slova RSS
>

Održan događaj „Science meets parlaiments“ u Domu Narodne skupštine u Beogradu

Održan događaj „Science meets parlaiments“ u Domu Narodne skupštine u Beogradu
Datum objave: 10.07.2019 16:09 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke


Ministarka nauke dr Sanja Damjanović učestvovala je na događaju “Science meets parliaments” koji je danas održan u Domu Narodne skupštine Republike Srbije. Događaj “Science meets parliaments” se organizuje u sklopu obilježavanja Nacionalnog dana nauke od strane Centra za promociju nauke, a u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Udruženim istraživačkim centrom Evropske komisije. U pitanju je događaj koji je do sada jedino održavan u zemljama članicama Evropske unije i koji ima za cilj podsticanje dijaloga između svih strana, kao i otvaranje novih pogleda kada su u pitanju značaj i mjesto nauke prilikom donošenja političkih odluka i zakonskih regulativa.

U uvodnom izlaganju, ministarka Damjanović je izrazila nadu da će ovaj koncept biti proširen na sve zemlje kao i da ćemo ga i mi sami uključiti u redovne aktivnosti u našim parlamentima. „Nauka se mora učiniti vidljivom i njen uticaj mora biti veći. Duboko vjerujem da region mora djelovati zajedno jer smo pojedinačno mali da gradimo i kreiramo jači uticaj na određene segmente nauke i istraživanja“, naglasila je ministarka Damjanović.

Obzirom na centralnu temu događaja koja se odnosila na uticaj klimatskih promjena na društvo, ali i na posebnu adaptaciju društva na iste, ministarka je istakla da EU već razmišlja o ključnim misijama za nauku. „Mi kao region moramo imati svoje misije, jer i naš region već niz godina trpi posljedice poplava, požara i drugih vremenskih nepogoda te je iz tog razloga tema događaja jako bitna i vjerujem da će kao takva odjeknuti i da će se poruke ovog događaja usvojiti kroz razne nivoe vlasti i društva“ zaključila je ministarka.

Ministarstvo nauke

Ministarka Damjanović, na poziv Gordane Danilović Grković direktorke Naučno-tehnološkog parka Beograd, obišla je ovaj kompleks koji pruža podršku startap-ovima i drugim rastućim visokotehnološkim kompanijama u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga. Sastala se i sa dr Ivanom Rakonjcem, direktorom Fonda za inovacionu delatnost - institucijom koja djeluje u okviru kompleksa, a koja pruža finansijsku podršku kroz Program ranog razvoja i druge programe podrške razvoju inovacija.