Manja slova Veća slova RSS
>

Susret ministarke Damjanović i stalne predstavnice UNDP-a Daniele Gasparikove

Susret ministarke Damjanović i stalne predstavnice UNDP-a Daniele Gasparikove
Datum objave: 17.07.2019 14:24 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, sastala se danas sa stalnom predstavnicom UNDP-a gospođom Danielom Gašparikovom.

Ovo je prvi susret ministarke i nedavno postavljene stalne predstavnice UNDP-a na kojem je ministarka predočila aktivnosti Ministarstva i izazila želju za snažnom saradnjom sa UNDP-om, njihovom ekspertizom i vezom koju ova organizacija ima sa UN sistemom, EU i drugim međunarodnim organizacijama. Takođe je iskoristila priliku da podsjeti na veliki potencijal ovog regiona koji je u prošlosti imao zavidan ugled u nauci i tehnologiji, tako da postoji osnov za njegovo vraćanje, putem projekata kao što je SEEIIST.

Gospođa Gašparikova se zahvalila ministarki Damjanović na izdvojenom vremenu i čestitala na postizanju kritičnog momenta u inicijativi SEEIIST (potpisivanje Memoranduma) i ostalim jedinstvenim i sofisticiranim oblastima koje dolaze od strane Ministarstva a koje pokazuju i potvrđuju potencijal Crne Gore, naročito kroz već usvojenu Strategiju pametne specijalizacije.
Obavijestila je da će novi nacionani Izvještaj o razvoju po mjeri čovjeka, koji je posvećen digitalizaciji, UNDP predstaviti do kraja godine. Takođe, UNDP će raditi na pripremi Nacionalnog plana adaptacije na klimatske promjene, gdje su posebno važni sektori vodoprivrede, turizma i poljoprivrede. Ono što je posebno u fokusu UNDP-a je upravljanje prehrambenim otpadom i digitalizacija čitavog lanca proizvodnje hrane. Sve ove oblasti podudarne su sa S3 strategijom.


Ministarstvo nauke 
Ovom sastanku je prisustvovala i generalna direktorica Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj, gospođa Branka Žižić koja je istakla polja na kojima bi se saradnja sa UNDP u narednom periodu mogla odvijati, povezana sa Programom podsticanja inovativnih startapova, koji je usvojen prošlog decembra.

Na kraju sastanka obje strane su zaključile da postoje puno dodirnih tačaka i da će se komunikacija i saradnja produbiti na operativnom planu.