Manja slova Veća slova RSS
>

NAJAVA: Počinje XII Istraživačka stanica „Lovćen“

NAJAVA: Počinje XII Istraživačka stanica „Lovćen“
Datum objave: 07.08.2019 21:27 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke

U organizaciji Fondacije za promovisanje nauke PRONA, na Ivanovim Koritima 6. 8. 2019, počela je XII Istraživačka stanica “Lovćen”, koja se sastoji iz dva dijela - istraživačkog kampa Planeta u tvojim rukama (6-9. avgust) i Ljetnje škole nauke (9-14. avgust). Centralna svečana prezentacija oba kampa biće održana u petak 9. avgusta 2019. na Ivanovim Koritima sa početkom u 14 časova. Kroz istraživački kamp koji se tradicionalno organizuje na Lovćenu, do sada je prošlo 600 mladih talenata uz učešće preko 300 predavača iz zemlje i svijeta, iz prestižnih naučnih centara poput Harvarda, Lomonosova, Kembridža, Tokija, Karslruea, Stenforda, Vajsmana, Berklija, Oksforda.

Istraživačka stanica “Lovćen“ unaprjeđuje naučnu pismenost populacije, osnažuje mlade da se posvete izučavanju fundamentalnih nauka i doprinosi da budu konkurentniji vršnjacima u svijetu. Najbolji učenici iz svih krajeva Crne Gore imaju priliku da kroz predavanja, radionice, eksperimentalne praktikume, aktivni samostalni rad, kvizove, dokumentarne filmove, panel diskusije, izlete i različite društvene aktivnosti, upoznaju izazove savremene nauke i tehnologije i ekološke aspekte današnjice.
U susjednim ali i mnogo razvijenijim zemljama, vode se debate i kampanje s ciljem podizanja svijesti da društvo mora stvoriti uslove za ostanak mladih, da svoje potencijale ostvare u svojoj zemlji. Kamp na Lovćenu ukazuje na važnost obrazovanja i ulaganja u mlade ljude, sugerišući da je za malu zemlju kao što je Crna Gora, najbrži put razvoja na bazi kreativnosti, inovativnosti i znanja i kao održivi ekološki model. Na ovogodišnjoj Ljetnjoj školi nauke predavanja će držati 30 istaknutih profesora i naučnika iz zemlje i svijeta – Japana, Njemačke, Poljske, Švedske, Holandije, Hrvatske i Srbije,

Istraživačku stanicu “Lovćen” Fondacija PRONA organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete, a podršku projektu su pružili i Ministarstvo nauke, Skupština Crne Gore, Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo odbrane, Polieks i Q-Tek-a.