Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Греен Wорк ин Регион - позив црногорским студентима за учешће у љетњој школи у Сарајеву

Греен Wорк ин Регион - позив црногорским студентима за учешће у љетњој школи у Сарајеву
Датум објаве: 08.08.2019 10:50 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Удружење Греен Цоунцил БХ организује “СХАРИНГ ЛАБОРАТОРY” – концепт одрживе изградње кроз заједнички рад студената из Региона. Ово је окупљање студената али и експерата и професора и биће одржано у Сарајеву од 16-20. августа 2019. године, у сарадњи са Интернационалним БУРЦХ Универзитетом (ИБУ) , ГИЗ Отвореним Регионалним Фондом за ЈИЕ- Енергетска Ефикасност и великим бројем партнера.

Овом трећом по реду љетњом школом се планира наставак и завршетак посљедње фазе на експерименталном еком објекту СТУДЕНТСКИ ПАВИЉОН. Зграда СТУДЕНТСКИ ПАВИЉОН је скоро па нулти енергетски објекат и изграђена је од природних грађевинских материјала заснованих на биолошкој основи, који својим становницима пружају здрав квалитет ваздуха и пријатно окружење. Штавише, пошто су природни, ти материјали су скоро 100 % рециклажни. Током трајања ове љетње школе радиће се на уређењу ентеријера и постављања сензора за мјерење температуре и влажности како би се паметним системом посматрања и извјештавања измијениле зидне конфигурације, као и ниво угљен-диоксида у куц́и. Вршиц́е се испитивања топлотног снимања и испитивања непропусности ваздуха. Затим ће се радити на успостављању зеленог крова како би се процијенила прилагодљивост биљака, примјена подлоге, отпорност на ерозију тла, интеракција с кровним материјалима и неке еколошке користи ако је могуц́е. План је да се спроведу дуготрајна мерења, а први резултати биц́е објављени после годину дана изградње.

Имајући у виду подизање свијести о значају развоја зелених послова и спровођење едукативних активности које нуди ова љетња школа, као и бројне теме (Одржива архитектура, Енергетска ефикасност, Мјерење и симулација Греен Цитy, Обновљиви извори енергије, Електрична возила, Циркуларна економија) које ће бити обрађиване Министарство науке Црне Горе ће финансирати учешћа 5 наших студената. Регистрација заинтересованих студента је могућа онлине до 14.08.2019., на следећем линку: хттпс://формс.гле/о1XДВ5ГТмЕqQЈУ5п6

Видео о Студентском павиљону: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=q8п7ВВЕЦ8xо

Агенда љетње школе: Агенда -План РАДА