Manja slova Veća slova RSS
>

Otvorena je Ljetnja škola molekularne biologije u Kotoru

Otvorena je Ljetnja škola molekularne biologije u Kotoru
Datum objave: 10.09.2019 09:56 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke Crne Gore u saradnji sa EMBL-om (European Molecular Biology Laboratories) i Institutom za biologiju mora (Univerzitet Crne Gore) organizuje Ljetnju školu iz oblasti molekularne biologije koja je počela juče i trajaće do 11.09.2019.  godine.

Ministarstvo nauke

Škola je regionalnog karaktera i  po prvi put se organizuje u Crnoj Gori, a namijenjena je studentima bioloških, medicinskih i biotehničkih nauka. Pored studenata iz Crne Gore učesnici Škole su i studenti iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Ideja je da ova Škola postane tradicija i da svake godine imamo priliku da omogućimo jednom broju studenata da se upoznaju sa nekom od novih oblasti iz molekularne biologije.

Na otvaranju Škole govorio je dr Detlev Arendt, vođa jedne od istraživačkih grupa u EMBL-u u Hajdelbergu, koja se bavi istraživanjem jednostavnih morskih organizama i ćelija od kojih su građeni. Prisutnima se obratio i dr Mirko Đurović, direktor Instituta za biologiju mora u Kotoru, a svim učesnicima je, ispred Ministarstva nauke CG, dobrodošlicu poželjela mr Đurđina Bulatović.

Tema ovogodišnje škole je "Sekvencioniranje jedarnog materijala pojedinačnih ćelija" ("Single cell sequencing")  i predstavlja jedinstvenu priliku da se studenti upoznaju sa najsavremenijim tehnikama istraživanja u molekularnoj biologiji. Pored predavanja i praktičnog rada u laboratoriji studenti će imati priliku i da se upoznaju sa metodama sakupljanja uzoraka u Bokokotorskom zalivu, a koje će im demonstrirati tim ekperata iz EMBL-a.