Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Отворена је Љетња школа молекуларне биологије у Котору

Отворена је Љетња школа молекуларне биологије у Котору
Датум објаве: 10.09.2019 09:56 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке Црне Горе у сарадњи са ЕМБЛ-ом (Еуропеан Молецулар Биологy Лабораториес) и Институтом за биологију мора (Универзитет Црне Горе) организује Љетњу школу из области молекуларне биологије која је почела јуче и трајаће до 11.09.2019.  године.

Министарство науке

Школа је регионалног карактера и  по први пут се организује у Црној Гори, а намијењена је студентима биолошких, медицинских и биотехничких наука. Поред студената из Црне Горе учесници Школе су и студенти из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Македоније. Идеја је да ова Школа постане традиција и да сваке године имамо прилику да омогућимо једном броју студената да се упознају са неком од нових области из молекуларне биологије.

На отварању Школе говорио је др Детлев Арендт, вођа једне од истраживачких група у ЕМБЛ-у у Хајделбергу, која се бави истраживањем једноставних морских организама и ћелија од којих су грађени. Присутнима се обратио и др Мирко Ђуровић, директор Института за биологију мора у Котору, а свим учесницима је, испред Министарства науке ЦГ, добродошлицу пожељела мр Ђурђина Булатовић.

Тема овогодишње школе је "Секвенционирање једарног материјала појединачних ћелија" ("Сингле целл сеqуенцинг")  и представља јединствену прилику да се студенти упознају са најсавременијим техникама истраживања у молекуларној биологији. Поред предавања и практичног рада у лабораторији студенти ће имати прилику и да се упознају са методама сакупљања узорака у Бококоторском заливу, а које ће им демонстрирати тим екперата из ЕМБЛ-а.