Manja slova Veća slova RSS
>

Najava: Kick off događaj Start of the SEEIIST Design Phase 18.septembra u Budvi

Najava: Kick off događaj Start of the SEEIIST Design Phase 18.septembra u Budvi
Datum objave: 16.09.2019 14:24 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke Crne Gore organizuje specijalan događaj 'Start of the SEEIIST Design Phase' (početak druge faze projekta Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope), 18. septembra 2019. u 9.00 časova u hotelu Splendid u Budvi, na kojem će progres i sledeći koraci u implementaciji projekta biti javno ozvaničeni. Događaj će otvoriti gdin Duško Marković, premijer Crne Gore.

Događaj će biti na visokom nivou učesnika, što znači da će naša zemlja će okupiti učesnike iz više sektora iz Jugoistočne Evrope i šire, poput: vlada i međunarodnih organizacija, istraživačkih centara, akademske zajednice, predstavnika biznis sektora i krajnjih korisnika koji će na taj način u velikoj mjeri istaknuti naučni sadržaj i ciljeve Instituta, kao i njegove benefiti za društvo.

Nakon izrade Studije koncepta početkom 2018. godine, projekat sada ulazi u ‘Design Study Phase’, zahvaljujući prvoj finansijskoj podršci Evropske komisije – Generalnog direktorata za istraživanje i inovacije (DG RTD). Dva renomirana međunarodna istraživačka centra, CERN u Ženevi i GSI-FAIR u Darmštadtu, pružaju značajnu podršku za organizovanje faze Studije dizajna za SEEIIST a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) će podržati izgradnju kapaciteta neophodnih za buduće funkcionisanje ove infrastrukture.

Srž SEEIIST projekta je 'Hadronska kancer terapija i istraživanja iz Biomedicine pomoću protona i težih jona', koji danas predstavlja najmoderniju i najuspješniju metodu (uspješnost od 90%) za liječenje različitih vrsta kancera. Osim liječenja pacijenata, planirano je da čak 50% vremena bude posvećeno istraživanju kancera pomoću velikog broja različitih vrsta jona, što SEEIIST projekat čini jedinstvenim u svijetu.

Jedan od ciljeva SEEIIST projekta je podsticanje regionalne saradnje u oblastima nauke, tehnologije i privrede u duhu CERN-a i SESAME modela 'Nauke za mir'. Na ovaj način u velikoj mjeri bi se doprinijelo rješavanju zajedničkih izazova i potreba u Jugoistočnoj Europi, a posebno razvoju održive ekonomije i socijalne kohezije. Izgradnja kapaciteta i usporavanje, ali i spriječavanje odliva talenata (tzv. brain drain) kao jednog od najvećih zajedničkih problema u regionu Jugoistočne Evrope.

Agendu možete pogledati OVDJE