Manja slova Veća slova RSS
>

Projekat izvrsnog visokotehnološkog instituta za liječenje i istraživanje kancera (SEEIIST) 'oživio' ulaskom u fazu studije dizajna na specijalnom događaju u Budvi

Projekat izvrsnog visokotehnološkog instituta za liječenje i istraživanje kancera (SEEIIST)
Datum objave: 18.09.2019 23:11 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu Video Video


Specijalni događaj povodom početka druge faze SEEIIST Projekta (Međunarodnog Instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope) danas je svečano otovoren u Budvi. SEEIIST Design Phase će trajati naredne tri godine tokom kojih će biti definisano u kojoj zemlji Jugoistočne Evrope će biti sjedište Instituta.

Na samom početku učesnike su pozdravili premijer Crne Gore Duško Marković i bivši generalni direktor CERN-a prof. Hervig Šoper, a putem video linka se prisutnima obratio i EU komesar za nauku i inovacije Karlos Moedas.

Ministarstvo nauke

Premijer Marković je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Crne Gore još prije tri godine prepoznala značaj ovog naučnog projekta. Smatra da Balkan ne smije dalje čekati na savremena tehnološka rješenja i da nam trebaju aktivna jezgra naučno-istraživačke misli, nova znanja i kredibilni međunarodni partneri. EU Komesar za nauku i inovacije Karlos Moedas je rekao da mu je naročito drago što ovim događajem SEEIIST Projekat postaje bliži svojoj realizaciji i čestitao ministarki Damjanović i prof. Šoperu na viziji i izuzetnoj posvećenosti, naglasivši da se upravo zahvaljujući njima rapidno stiglo do druge faze SEEIIST Projekta. Prof. Hervig Šoper, nekadašnji direktor Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) koji je bio i predlagač inicijative za uspostavljanje ovog Instituta, je takođe na samom startu dao par uvodnih napomena ističući da je Crna Gora bila jedina zemlja iz Regiona koja je reagovala na ovu inicijativu. Pored značaja koji ima ovaj Institut u smislu nauke i istraživanja, prof. Šoper smatra da je specifičnost ovog Projekta i u tome da poveže zemlje našeg regiona koje i dalje imaju otvorena pitanja, podsjećajući na misiju "nauka za mir" SESAME Instituta u Jordanu koji je povezao sukobljene zemlje na Bliskom istoku i učinio da međusobno sarađuju.

U prvom dijelu programa prisutne su pozdravili i predstavnici međunarodnih organizacija – gđa Signe Ratzo ispred Generalnog direktorata EK za istraživanje i inovacije (DG RTD), direktori Međunarodnog Centra za Teorijsku Fiziku (ICTP) i COST Asocijacije, generalni sekretar Centralne Evropske Inicijative (CEI) i zamjenik generalnog direktora Međunarodne Agencije UN-a za atomsku energiju (IAEA) – nakon čega je uslijedila prezentacija ministarke Damjanović o nedavno dobijenom statusu pravnog lica u Ženevi, dosadašnjim i budućim koracima SEEIIST Projekta, kojom je prisutnima pojasnila šta je svrha ovog Instituta i koja je potreba ovog dijela Evrope da ima ovakav Institut.

Ministarka Damjanović i predsjedavajuća Upravnog odbora SEEIIST-a, objašnjavajući srž ovog značajnog infrastrukturnog i razvojnog projekta – najsavremenije a ujedno i najuspješnije metode liječenja kancera (hadronska terapija kojom se tretiraju bolesna tkiva a ne oštećuju zdrava) i istraživanja kancera pomoću novih vrsta težih čestica koja će činiti Institut jedisntvenim u svijetu – je napomenula i posebnu dimenziju Instituta tzv. "nauka za društvo" koja ima za cilj da zaustavi odliv talenata i povrati briljantne ljude koji su napustili ovaj region a ujedno i privuče sve druge koji će imati interesa da rade na tehnološki najnaprednijem Institutu ove vrste na svijetu i zaključila da će ovaj Projekat sigurno da uspije a da će lokacija Instituta biti poznata do kraja sledeće, najkasnije početkom 2021.godine.

Ministarstvo nauke
Agendu možete pogledati OVDJE

U daljem dijelu Programa, ključne i predmetne teme su se zasnivale na iskustvu liječenja tumora jonskim snopovima, zatim različitim aspektima istraživanja liječenja pomoću ove metode, kliničkom iskustvu hadronske terapije u postojećim Institutima, kao i predloženom akceleratoru (koji će biti tek 5. ovakve vrste u Evropi, a 13. na svijetu), statistici kancer pacijenata u Regionu i kako izgraditi zajedicu u JI Evropi za ovu krupnu naučno-istraživačku infrastrukturu. Značajna stanovišta po pitanju SEEIIST umrežavanja dali su i regionalni govornici iz gotovo svih zemalja učesnica ovog Projekta.

Završna riječ je pored ministarke Damjanović, koja se zahvalila prisutnima na pažnji i svom timu na predanom radu, pripala i prof.Šoperu koji je konstatovao da je zaista impresioniran poslom koji je obavljen po pitanju ovog projekta u poslednje dvije godine i da vjeruje da se ovim događajem prezentovalo mnogo više nego što su učesnici očekivali. Još jednom se zahvalio ministarki Damjanović napominjući da je ona ta koja je za ovaj Projekat uradila najveći dio posla.

Nakon događaja, ministarka Damjanović je održala i dva bilateralna sastanka.

Sa predstavnicima Ministarstva za inovacije i tehnologiju Mađarske je razgovarano o nastavku saradnje koja se uspješno realizuje, nastale nakon ministarkine zvanične posjete kolegi Palkovic u febuaru ove godine. Predočila je da je naša zemlja prva zemlja van EU koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije.

Takođe, ministarka Damjanović sastala sa i sa predstavnicima Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, akademikom Milošem Trifkovićem, predsjednikom Akademije i akademikom Dejanom Miloševićem, članom. Ministarka je upoznala predstavnika Akademije sa tekućim naporima Crne Gore da izgradi održivi nacionalni inovativni ekosistem kroz sprovedene aktivnosti na Strategiji pametne specijalizacije, projekat uspostavljanja prvog Naučno tehnološkog parka i ukazujući na poseban značaj velikih istraživačkih infrastruktura kao što je uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope.

Pogledajte kako će izgledati SEEIIST  https://youtu.be/hnzWsPH_gg8