Manja slova Veća slova RSS
>

Susret ministarke Damjanović sa delegacijom Kineske Medicinske Akademije za liječenje kancera

Susret ministarke Damjanović sa delegacijom Kineske Medicinske Akademije za liječenje kancera
Datum objave: 03.10.2019 16:30 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka Damjanović danas je održala sastanak sa delegacijom Kineske Medicinske Akademije za liječenje kancera. Tema današnjeg sastanka se odnosila na saradnju u oblasti istraživanja i prevencije kancera.

Tom prilikom ministarka Damjanović predstavila je kineskoj delegaciji projekat Međunarodnog instituta za održive tehnologije (SEEIIST) u okviru kojeg će se liječiti i istraživati različite vrste kancera pomoću protona i težih jona, dok su predstavnici delegacije prezentovali svoju Medicinsku akademiju koja je prvorangirana medicinska ustanova u oblasti onkologije u Kini. Delegacija će iskoristiti priliku da tokom posjete Crnoj Gori obiđe i druge nadležne institucije.

Podsjetimo, na osnovu Sporazuma o saradnji u oblasti nauke i tehnologije, potpisanog u maju 2011.godine, između Crne Gore i NR Kine do sada su realizovana tri konkursa za sufinasiranje naučne i tehnološke saradnje. Na prvom konkursu realizovano je šest zajedničkih projekata iz oblasti poljoprivrede, matematike, turizma i tehničkih nauke. Na drugom konkursu, za period 2014-2016. prihva'eno je osam crnogorsko-kineskih projekata, a na trećem za period 2019-2020. koji je i dalje u toku čak četrnaest zajedničkih projekata što ukazuje na trend rasta projektne saradnje crnogorskih i kineskih naučnih institucija. Naredne godine će biti objavljen četvrti konkurs za naredni dvogodišnji period.