Manja slova Veća slova RSS
>

Najava:Visoka delegacija ICGEB-a u posjeti Crnoj Gori

Najava:Visoka delegacija ICGEB-a u posjeti Crnoj Gori
Datum objave: 17.10.2019 11:34 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Međunarodnog centra za genetski inženjering i biotehnologiju iz Trsta (ICGEB) Lorens Banks (Lawrence Banks) sa saradnicima, boraviće u Crnoj Gori 18. i 19. novembra 2019. godine.

Cilj visoke posjete je predstavljanje programa Međunarodnog centra za genetski inženjering kako bi se obezbijedilo intenzivno učešće crnogorske naučno-istraživačke zajednice u njima u narednom periodu.

Tokom posjete Crnoj Gori, planiran je susret sa ministarkom nauke, dr Sanjom Damjanović, rukovodiocima naučno-istraživačkih institucija koje realizuju iste ili slične programe kao Međunarodni centar za genetski inženjering i biotehnologiju a predviđeno je i održavanje Radionice za ciljne grupe u okviru istraživačke zajednice sa ciljem upoznavanja sa programima koje ova medjunarodna organizacija nudi zemljama članicama. Više detalja o ovoj Radionici biće naknadno objavljeno.

Podsjetimo, Međunarodni centar za genetski inženjering i biotehnologiju sa sjedištem u Trstu, Republika Italija predstavlja međunarodnu organizaciju koja je dio sistema UN, osnovanu pod okriljem Organizacije za industrijski razvoj (UNIDO), 1983. godine, a koja posjeduje sopstvene laboratorije za biotehnologiju, kako u Trstu, tako i u Južnoj Africi. Organizovana je po sistemu Centra izvrsnosti za istraživanje, obuku i transfer tehnologija ka privredi, sa ciljem podrške ostvarenju ciljeva održivog globalnog razvoja. Sprovodi istraživanja u oblastima virologije, parazitskih bolesti, vakcina, kardiovaskularnih bolesti, imunologije, molekularne genetike, neurobiologije, malignih bolesti, industrijske biotehnologije i poboljšanja usjeva.

U ovom trenutku ima više od 60 zemalja članica.