Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Најава:Висока делегација ИЦГЕБ-а у посјети Црној Гори

Најава:Висока делегација ИЦГЕБ-а у посјети Црној Гори
Датум објаве: 17.10.2019 11:34 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Генерални директор Међународног центра за генетски инжењеринг и биотехнологију из Трста (ИЦГЕБ) Лоренс Банкс (Лаwренце Банкс) са сарадницима, боравиће у Црној Гори 18. и 19. новембра 2019. године.

Циљ високе посјете је представљање програма Међународног центра за генетски инжењеринг како би се обезбиједило интензивно учешће црногорске научно-истраживачке заједнице у њима у наредном периоду.

Током посјете Црној Гори, планиран је сусрет са министарком науке, др Сањом Дамјановић, руководиоцима научно-истраживачких институција које реализују исте или сличне програме као Међународни центар за генетски инжењеринг и биотехнологију а предвиђено је и одржавање Радионице за циљне групе у оквиру истраживачке заједнице са циљем упознавања са програмима које ова медјународна организација нуди земљама чланицама. Више детаља о овој Радионици биће накнадно објављено.

Подсјетимо, Међународни центар за генетски инжењеринг и биотехнологију са сједиштем у Трсту, Република Италија представља међународну организацију која је дио система УН, основану под окриљем Организације за индустријски развој (УНИДО), 1983. године, а која посједује сопствене лабораторије за биотехнологију, како у Трсту, тако и у Јужној Африци. Организована је по систему Центра изврсности за истраживање, обуку и трансфер технологија ка привреди, са циљем подршке остварењу циљева одрживог глобалног развоја. Спроводи истраживања у областима вирологије, паразитских болести, вакцина, кардиоваскуларних болести, имунологије, молекуларне генетике, неуробиологије, малигних болести, индустријске биотехнологије и побољшања усјева.

У овом тренутку има више од 60 земаља чланица.