Manja slova Veća slova RSS
>

Susret Damjanović - Apostolopulos

Susret Damjanović - Apostolopulos
Datum objave: 07.11.2019 10:19 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka nauke Crne Gore, dr Sanja Damjanović sastala se juče, 06. novembra 2019. godine sa kandidatom za počasnog konzula Crne Gore u Solunu, gospodinom dr Vasili Apostolopulosom (Vassili Apostolopoulos), u okviru njegove zvanične posjete Crnoj Gori.

Ministarstvo nauke

Imajući u vidu da je gospodin Apostolopulos predsjednik Udruženja preduzetnika Grčke i direktor Athens Medical Group, posjeta Ministarstvu nauke je iskorištena kako bi se, u sferi nauke, istraživanja i inovacija razgovaralo o strateškim prioritetima, te mogućnostima za zajedničke projektne aktivnosti između dvije zemlje.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke

Ministarka Damjanović je, u tom smislu, upoznala sagovornika sa ključnim aktivnostima Ministarstva nauke koje se u prvom redu odnose na usvajanje i predstojeću realizaciju prioriteta iz Strategije pametne specijalizacije, projekat uspostavljanja prvog Naučno-tehnološkog parka u Podgorici, te aktivnostima koje se odnose na realizaciju Regionalnog projekta osnivanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope (SEEIIST) u kome Republika Grčka ima status posmatrača. U tom smislu ukazano je na prednosti ali i izazove sa kojima se Crna Gora susrijeće, a koji su slični i u samoj Grčkoj. Da bi se uspostavio efikasan inovativni eko sistem, potrebno je angažovanje gotovo svih aktera na nacionalnom nivou ali i jaka međunarodna saradnja. Ovo se posebno treba imati u vidu kada se radi o predstojećoj realizaciji prioriteta iz Strategije pametne specijalizacije (S3) te je u tom smislu ministarka Damjanović svojim gostima predstavila prioritete pomenute Strategije te planirane načine za njihovu implementaciju. Ovim bi, kako je kazala, Crna Gora trebala da obezbijedi sebi konkurentsku prednost na međunarodnom tržištu. Posebno važna bi bila područja saradnje u okviru obnovljivih izvora energije, poljoprivrede ali i unapređenja zdravstvenog turizma. Kao potencijalno područje saradnje istakla je Naučno-tehnološki park u Podgorici, u smislu razmjene iskustava sa grčkom stranom ali i u smislu angažovanja grčkih kompanija u novom NTP-u. Mjesta za saradnju, kako je kazala, ima i u oblasti unapređenja zdravlja ljudi, kroz projekat osnivanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope, ukazujući na benefite koje će zemlje, uključene u projekat, imati od njegove realizacije.

Ministarka Damjanović se osvrnula i na program za podsticanje inovativnih starapova koji je Vlada Crne Gore usvojila krajem prošle godine, ukazujući da i realizacija ovog Programa predstavlja jedan od vidova podsticanja privrednih aktivnosti u Crnoj Gori.

Pored gdina Apostolopulosa, sastanku su prisustvovali i gđa Ana Vukadinović, ambasadorka Crne Gore u Republici Grčkoj, gdin Pavlos Eftimiu (Pavlos Efthymiou), izvršni direktor Athens Medical Group i mr Smilja Kažić Vujačić, načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu nauke.