Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Сусрет Дамјановић - Апостолопулос

Сусрет Дамјановић - Апостолопулос
Датум објаве: 07.11.2019 10:19 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарка науке Црне Горе, др Сања Дамјановић састала се јуче, 06. новембра 2019. године са кандидатом за почасног конзула Црне Горе у Солуну, господином др Васили Апостолопулосом (Вассили Апостолопоулос), у оквиру његове званичне посјете Црној Гори.

Министарство науке

Имајући у виду да је господин Апостолопулос предсједник Удружења предузетника Грчке и директор Атхенс Медицал Гроуп, посјета Министарству науке је искориштена како би се, у сфери науке, истраживања и иновација разговарало о стратешким приоритетима, те могућностима за заједничке пројектне активности између двије земље.

Министарство науке  Министарство науке

Министарка Дамјановић је, у том смислу, упознала саговорника са кључним активностима Министарства науке које се у првом реду односе на усвајање и предстојећу реализацију приоритета из Стратегије паметне специјализације, пројекат успостављања првог Научно-технолошког парка у Подгорици, те активностима које се односе на реализацију Регионалног пројекта оснивања Међународног института за одрживе технологије Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ) у коме Република Грчка има статус посматрача. У том смислу указано је на предности али и изазове са којима се Црна Гора сусријеће, а који су слични и у самој Грчкој. Да би се успоставио ефикасан иновативни еко систем, потребно је ангажовање готово свих актера на националном нивоу али и јака међународна сарадња. Ово се посебно треба имати у виду када се ради о предстојећој реализацији приоритета из Стратегије паметне специјализације (С3) те је у том смислу министарка Дамјановић својим гостима представила приоритете поменуте Стратегије те планиране начине за њихову имплементацију. Овим би, како је казала, Црна Гора требала да обезбиједи себи конкурентску предност на међународном тржишту. Посебно важна би била подручја сарадње у оквиру обновљивих извора енергије, пољопривреде али и унапређења здравственог туризма. Као потенцијално подручје сарадње истакла је Научно-технолошки парк у Подгорици, у смислу размјене искустава са грчком страном али и у смислу ангажовања грчких компанија у новом НТП-у. Мјеста за сарадњу, како је казала, има и у области унапређења здравља људи, кроз пројекат оснивања Међународног института за одрживе технологије Југоисточне Европе, указујући на бенефите које ће земље, укључене у пројекат, имати од његове реализације.

Министарка Дамјановић се осврнула и на програм за подстицање иновативних старапова који је Влада Црне Горе усвојила крајем прошле године, указујући да и реализација овог Програма представља један од видова подстицања привредних активности у Црној Гори.

Поред гдина Апостолопулоса, састанку су присуствовали и гђа Ана Вукадиновић, амбасадорка Црне Горе у Републици Грчкој, гдин Павлос Ефтимиу (Павлос Ефтхyмиоу), извршни директор Атхенс Медицал Гроуп и мр Смиља Кажић Вујачић, начелница Дирекције за међународну сарадњу и европске интеграције у Министарству науке.