Manja slova Veća slova RSS
>

Najava: Ministarka Damjanović govornik na Svjetskom naučnom forumu 2019.

Najava: Ministarka Damjanović govornik na Svjetskom naučnom forumu 2019.
Datum objave: 14.11.2019 13:34 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka nauke Crne Gore će biti govornik na ovogodišnjem Svjetskom naučnom forumu koji se održava u Budimpešti od 20-23. novembra, u organizaciji Mađarske akademije nauka.

Svjetski naučni forum, koji se od 2003. održava svake druge godine, jedinstvena je konferencija usredsređena na određenu naučno-političku temu. Tema ovogodišnjeg Svjetskog naučnog foruma je “Nauka, etika i odgovornost”.

Govornici Foruma razgovaraće o prilikama i rizicima nove tehnološke revolucije u biološkom inženjerstvu, veštačkoj inteligenciji i drugim visoko diskutovanim oblastima naučnog istraživanja koji imaju potencijal radikalne transformacije ljudskog života.

Ministarka Damjanović će govoriti u tematskoj sesiji “Naučnoistraživačke infrastrukture za podsticaj i razvoj etičke i odgovorne saradnje” koja je organizovana od strane Međunarodne unije čiste i primenjene fizike (IUPAP), Međunarodne unije kristalografije, Međunarodnog centra za teorijsku fiziku Abdus Salam, Kraljevskog naučnog društva Jordana (RSS), CERN-a, Međunarodnog savjeta nauke (ISC), ICISE i Univerziteta Dhofar.

Ove godine Forum u Budimpešti će imati 1.400 učesnika iz više od 110 zemalja, uključujući istraživače, naučnike i donosioce odluka.