Manja slova Veća slova RSS
>

SEEIIST projekat predstavljen na prvom sastanku Komiteta nacionalnih koordinatora država članica CEI u Podgorici

SEEIIST projekat predstavljen na prvom sastanku Komiteta nacionalnih koordinatora država članica CEI u Podgorici
Datum objave: 13.02.2020 14:09 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović, otvorio je juče u svojstvu predsjedavajućeg Centralno-evropskom inicijativom (CEI), prvi sastanak Komiteta nacionalnih koordinatora država članica CEI u Podgorici.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke

Govoreći o značaju evropske i evroatlantske perspektive za dugoročnu stabilnost i ekonomski rast našeg regiona, ministar Darmanović je naglasio da je crnogorsko predsjedavanje Inicijativom, po drugi put od našeg članstva, velika motivacija za nastavak usvajanja evropskih vrijednosti i standarda koristeći potencijale CEI.

Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici 17 zemalja članica CEI, pozdravljeni su prioriteti crnogorskog predsjedavanja Inicijativom, koji odražavaju nacionalne, ali i interese cijelog regiona. Razmijenjena su mišljenja o važnosti zajedničkog djelovanja u oblastima naučne diplomatije, zaštite životne sredine, povezivanja, reforme javne uprave i kreativnih i kulturnih industrija. Na temu prioriteta Naučna diplomatija (Science diplomacy) predstavnik Ministarstva nauke, dr Ivan Tomović, predstavio je projekat uspostavljanja prvog Međunarodnog Instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST) kao jednog od najznačajnijih razvojnih projekata u ovom regionu te najboljeg primjera „Naučne diplomatije“. Tomović je ukazao na značaj podrške CEI i Ministarstva vanjskih poslova u organizaciji predstojećeg sastanaka Nacionalnih koordinatora za Evropski strateški forum za istraživačku infrastrukturu (ESFRI) povodom uključivanja pomenutog Instituta na listu evropskih istraživačko-infrastrukturnih projekata.

Generalni sekretar CEI Roberto Antonione rekao je da Crna Gora može računati na podršku Sekretarijata CEI, te izrazio uvjerenje da će ovo biti još jedno u nizu uspješnih crnogorskih predsjedavanja. Naglasio je da su politički prioriteti crnogorskog predsjedavanja u potpunosti usklađeni sa savremenim izazovima, pri čemu je dodao da je ključna misija Inicijative promocija evropske integracije Crne Gore i regiona Zpadnog Balkana.

Šef crnogorske diplomatije kazao je da će Crna Gora nastaviti da radi na promociji ključnih vrijednosti CEI, sa ciljem jačanja solidarnosti i dobrosusjedske saradnje.