Manja slova Veća slova RSS
>

Naučna ekspedicija - od februara do maja u devet gradova širom Crne Gore

Naučna ekspedicija - od februara do maja u devet gradova širom Crne Gore
Datum objave: 25.02.2020 14:03 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke Crne Gore, u saradnji sa nevladinim organizacijama PRONA, Politehnika, Energeko, Robotics i Informa, je pokrenulo projekat "Naučna ekspedicija" koja će na svom putu u naredna tri mjeseca obići nekoliko srednjih škola u sledećim gradovima: Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Andrijevici, Baru, Kotoru, Cetinju, Danilovgradu i Nikšiću.

Cilj „Naučne ekspedicije“ jeste da učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i ostaloj zainteresovanoj javnosti na što zanimljiviji način predstavi i približi fantastičan svijet nauke i inovacija.

Tim promotera čine predstavnici organizacija koje se bave promocijom nauke i koji će kroz svoje zabavne radionice učiniti nauku još zanimljivom. U tom smislu želimo unaprijediti naučnu pismenost mladih kroz izložbu, eksperimente, prezentacije, interaktivne oglede.

Posjetioci će biti u prilici da saznaju više o tome šta nude nauka, inovacije i tehnologija iz oblasti fizike, matematike, astronomije, hemije i biologije. Takođe ćemo ih uvesti u svijet robotike, govoriti o zelenoj energiji (korišćenje energije iz oblasti obnovljivih izvora energije kroz praktične primjere) i pružiti šansu da nauče nešto više o mikrokontrolerima i mikroračunarima.

Nezaobilazni dio ovog karavana jeste i izložba "Upoznajte Nobelovce" na kojoj će biti predstavljeni dobitnici najprestiznije nagrade iz oblasti fizike, hemije i ekonomskih nauka.

Kroz ovu postavku, tačnije 18 izložbenih postera, učenici će moći bolje da se informišu o radu naučnika koji su dobili Nobelovu nagradu za izuzetni doprinos čovječanstvu.

Startujemo ovog četvrtka u Pljevljima, gdje će nam domaćin biti gimnazija „Tanasije Pejatović“.

U martu smo u Bijelom Polju 10. i 11. marta, Beranama 19. i 20. marta i Andrijevici 31.marta. Na primorju smo u aprilu - Bar 9. i 10. april i Kotor 24. april. Cetinje 5.maj, Danilovgrad 14. i 15.maj i Nikšić 26. i 27.maj.

Dobrodošli!