Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Европска комисија издваја додатних 122 милиона еура за истраживање коронавируса

Европска комисија издваја додатних 122 милиона еура за истраживање коронавируса
Датум објаве: 21.05.2020 21:03 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


У оквиру ЕУ Оквирног програма за истраживање и иновације Хоризонт 2020, Европска комисија издвојила је додатних 122 милиона еура за истраживања коронавируса.

Нови позив за исказивање интереса за истраживање Ковида-19 доприноси обец́ању ЕК, да ће износ од 1,4 милијарде еура бити упућен иницијативи Глобални одговор на коронавирус, коју је покренула предсједница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен, 4. маја 2020. године.

Нови позив за исказивање интереса најновија је у низу мјера у подручју истраживања и иновација које финансира ЕУ у борби против коронавируса. Њиме се допуњују раније мјере за развој дијагностике, лијечења, вакцина и спремности за епидемије, јачањем капацитета за производњу и примјену лако доступних рјешења како би се брзо одговорило на хитне потребе.

Марија Габриел, европска комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и младе, истакла је: "Против ове пандемије боримо се свим средствима којима располажемо: тестирањем, различитим методама лијечења и превенцијом. Међутим, ако у тој борби желимо да побиједимо, морамо разумјети како пандемија утиче на наше друштво и како најбоље и најбрже усмјерити интервенције. Морамо истражити технолошка рјешења за бржу производњу медицинске опреме и снабдијевања, прац́ење и спречавање ширења болести и бољу бригу о пацијентима."

Пројекти који ће се финансирати у оквиру овог позива требало би да укључе пренамјену производних капацитета за брзу производњу кључне медицинске опреме и потрепштина потребних за за тестирање, лијечење и превенцију као и развој медицинских технологија и дигиталних алата за побољшање откривања, надзора и његе пацијената. Ново истраживање ц́е се заснивати на великим групама пацијената широм Европе, а бољим разумијевањем бихевиоралних и социоекономских посљедица пандемије могле би се побољшати стратегије лијечења и превенције.

Позив обувата пет области са сљедећим оквирним буџетима:

1. Пренамјена производних капацитета за кључне медицинске потрепштине и опрему (23 милиона еура)

2. Медицинске технологије, дигитални алати и аналитика на основу вјештачке интелигенције за побољшање надзора и његе на високим нивоима технолошке спремности (56 милиона еура)

3. Бихевиорални, социјални и економски утицаји одговора на пандемију (20 милиона еура)

4. Паневропска група обољелих од ЦОВИД-19 (20 милиона еура)

5. Сарадња постојећих ЕУ и међународних група од значаја за ЦОВИД-19 (3 милиона еура).

Министарство науке

Рок за подношење пријава је 11. јун 2020. године, на максимално 45 страна.

Предност ће се дати приједлозима за брзо остваривање резултата, јер су Европи и свијету хитно потребна иновативна рјешења за сузбијање и ублажавање пандемије као и за бољу његу о пацијентима, преживјелима, рањивим групама, здравственим радницима и њиховим заједницама. Европска комисија настоји омогућити што хитније покретање истраживања, кроз крац́е временске рокове за припрему исказа интереса, и за њихову евалуацију.

Нова рјешења морају бити доступна и приступачна свима, у складу с принципима Глобалног одговора на коронавирус. Стога ће Комисија у уговорима о гранту из овог позива укључити клаузуле о брзој размјени података како би обезбиједила да се резултати могу одмах примијенити у пракси.

Додатне информације:

Милена Милоњић, национална контакт особа за Здравље у оквиру Хоризонт 2020 програма, е-маил: милена.милоњиц@мна.гов.ме