Manja slova Veća slova RSS
>

Ministarka Damjanović: Pametnom specijalizacijom do održivog razvoja

Ministarka Damjanović: Pametnom specijalizacijom do održivog razvoja
Datum objave: 29.06.2020 15:13 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ovogodišnja konferencija “Zeleni dani 2020”, u organizaciji Vlade Crne Gore, Privredne komore Crne Gore i UNDP, održava se 29. i 30. juna 2020. godine.

U okviru prvog dana konferencije održane su dvije sesije, a ministarka nauke dr Sanja Damjanović bila je učesnica drugog panela „Inovacije za budućnost“. Pored ministarke diskusiji su se pridružili i NJ.E. Alison Kemp, Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori i Viktor Simončić nezavisni ekolog. Panel je moderirao Dobrivoje Lale Erić iz Centra za promociju nauke - Srbija, dok je uvodnu prezentaciju održala Ana Trbović, članica Upravnog odbora Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT).

Okupljeni su razgovarali o dinamici nastalih promjena podstaknute tehnološkim napretkom, ali i uticaju inovacija i ulaganja u ustraživanje i razvoj na konkurentnost i ekonomski rast zemlje.

Ministarka nauke ukazala je na značaj Strategije pametne specijalizacije, koju je Crna Gora kao prva država van EU usvojila prošle godine. „Energija, poljoprivreda i zdravstveni turizam su prioritetne oblasti koje imaju izuzetan potencijal za ekonomski rast naše zemlje. Crna Gora prepoznata je kao Regionalni Green Hub sa visokim nivoom korišćenja i potencijala za obnovljive izvore energije i mineralnih sirovina na principima kružne ekonomije i održive životne sredine”, istakla je Damjanović.

Ministarka je kazala da jačanje organske poljoprivrede i korišćenje savremenih tehnologija za tradicionalne poljoprivredne proizvode stavljaju organsku i autohtonu hranu na vrhu crnogorskih inovacijskih ciljeva. Pored energije i održive poljoprivrede jedan od prioriteta je i zdravstveni turizam gdje Crna Gora ima veliki razvojni potencijal, zahvaljujući tradiciji, resursima ali i ljudskim kapacitetima. Osim renomiranog instituta “Dr Simo Milošević” u Igalu, koji ima sedamdesetogodišnju tradiciju iza sebe, ministarka je ukazala na značajnu ulogu drugih medicinskih kapaciteta kao što su bolnica “Meljine” u Herceg Novom, centri za liječenje u Risnu i Ulcinju koji predstavljaju veliki potencijal za prevenciju bolesti i rehabilitaciju.

Tokom svoje prezentacije osvrnula se na regionalni projekat SEEIIST koji je u liniji sa jednom od misija narednog okvirnog programa za nauku i inovacije (HorizonEurope), navodeći da “ovaj strateški projekat predstavlja prvu Zelenu infrastrukturu za kancer terapiju i istraživanje u oblasti biomedicine, koja danas predstavlja najmoderniji i najefikasniji metod liječenja velikog broja tumora”. Ovakav način tretiranja kancera primjenjuje 12 instituta u svijetu, a samo četiri na tlu Evrope. “Ovo je jedinstvena prilika za naš region koju trebamo i moramo iskorititi, a ujedno i dodatna vrijednost Evropi s obzirom da se radi o tehnološki naprednijem dizajnu”, kazala je ministarka nauke dodajući da su “promjene i razvoj neophodni ovdje, sada i u svemu što radimo“.

Podsjećamo, cilj ove konferencije je da se tokom ovih dvodnevnih razgovora povežu pokretači promjena iz čitavog svijeta koji dijele strast prema stvaranju bolje i održivije budućnosti.

Preostale dvije diskusije koje će se održati sjutra možete pratiti uživo na sajtu www.greendays.me, kao i na njihovim zvaničnim Facebook i Youtube kanalima.

Prezentaciju možete preuzeti OVDJE